Giro d’Italia 2015. Over een goede drie weken, op 9 mei 2015, gaat de Giro d’Italia van start in het Italiaanse plaatsje San Lorenzo al Mare met een ploegentijdrit over 17,6 km. De komende weken zullen er steeds meer namen bekend worden van renners die namens hun teams in de Corsa Rosa zullen strijden om de Maglia Rosa.

Veel tegenslagen voor Simon Gerrans

De Australiër Simon Gerrans start dit jaar in de Giro. De renner van Orica-GreenEdge heeft een bar en boos voorseizoen achter de rug waarin hij geplaagd werd door valpartijen en blessures. Het begon met een val tijdens een trainingsritje op de mountainbike in december waarbij hij zijn sleutelbeen brak. Gerrans moest daardoor de Tour Down Under laten schieten en kon pas bij de Strade Bianche weer aansluiten bij het peloton – en ging opnieuw hard onderuit. Daarbij brak hij zijn elleboog.

Gerrans gaat voor roze trui in Giro d’Italia

Inmiddels heeft hij alweer de eerste racekilometers gereden in de Vuelta Ciclista a La Rioja en de Vuelta Ciclista al Pais Vasco. Nu maakt hij zich op voor de Giro d’Italia en is van plan om zeker in de eerste week mee te doen voor een aantal etappezeges en wellicht zelfs de roze trui.

Gerrans reed een keer eerder in de Giro. Dat was in 2009 en toen won hij de veertiende etappe van Campi Bisenzio naar San Luca. Ondanks zijn tegenslagen dit jaar, is Gerrans doorgegaan met zijn voorbereidingen. “De Giro is perfect getimed voor mijn eerste piek van het seizoen,” vertelde Gerrans op zijn website. “In mijn carrière tot nu toe, heb ik vier keer een etappe in een Grand Tour gewonnen en ik hoop dat ik daar iets aan kan toevoegen in de Giro. Ik denk dat er een paar geweldige kansen liggen, vooral in de eerste paar weken,” aldus de Australiër die de komende weken ook aan de start zal staan in de Ardennen en de Ronde van Romandië. “Met mijn laatste race-blok, de Ardennenklassiekers en dan de Tour de Romandië in de benen, kom ik fris aan in de Giro en hopelijk ook in topconditie”.

Gerrans positief over kansen

Over zijn kansen en die van zijn team waar naar verwachting ook Svein Tuft weer deel van zal uitmaken, is Gerrans heel positief. “Er zijn een aantal etappes waarvan we vermoeden dat ze met een ontsnapping of een beperkte massasprint zullen eindigen. Als ik in staat ben om al vroeg in de race een etappe te winnen en het team weer in de buurt kan komen van de prestaties die de jongens afgelopen jaar behaalden in de eerste ritten, dan denk ik dat de roze trui voor ons niet is uitgesloten,” aldus de renner van Orica-GreenEDGE. Na de Giro d’Italia neemt Gerrans even rust om daarna ook nog maar de Tour de France  te rijden.