Giro d’Italia 2015. Mikel Landa heeft de koninginnenrit van de Ronde van Italië gewonnen. Steven Kruijswijk werd tweede op 38 seconden van Landa. Alberto Contador kwam als derde over de streep en behoudt de roze trui. De grote verliezer van de dag was Fabio Aru die 2 minuten en 51 seconden na zijn ploeggenoot Landa finishte.

Tweede grote etappezege voor Landa Giro d’Italia

Voor Landa is het zijn tweede etappezege op rij in de Giro d’Italia. De Bask van Astana ruilt door de tegenvallende prestatie van zijn ploegmaat Fabio Aru van plaats met hem in het algemeen klassement. Landa staat nu tweede en Aru derde. De Italiaan komt nu 4:52 tekort op Alberto Contador en vijftig seconden op Landa. Steven Kruijswijk steeg naar de achtste plaats in het algemeen klassement en mag zich bovendien ‘king of the mountains’ noemen en vandaag in de blauwe trui van start gaan.

De rit van Pinzolo naar Aprica was 174 kilometer lang en voerde over de beruchte Mortirolo. Contador had al aangekondigd daar zijn slag te slaan en hield woord, als ging het niet op de manier die hem voor ogen stond. Het peloton was al snel verdeeld geraakt in kleine groepjes en er had zich op de Aprica een kopgroep gevormd waarin Ryder Hesjedal, Landa, Aru en Kruijswijk overbleven. Contador raakte achterop en reed bovendien lek. Dat leverde hem een extra minuut achterstand op maar eenmaal op de flanken van de Mortirolo reed hij op ongenaakbare wijze naar voren toe. Met nog veertig kilometer te gaan was het gat gedicht. Aru moest lossen en Landa, Kruijswijk en Contador pakten het podium.

Giro d’Italia Etappe 17,Tirano – Lugano, 134 km

Voor vandaag staat er een korte etappe op het programma die bovendien vlak genoemd mag worden ondanks dat er vroeg in de rit één bergdoorkomst is opgenomen: de Teglio, een derde categorie helling van 7.4 km, met een gemiddelde helling van 6.5% en max. 10%, waarvan de doorkomst al na 15,4 km fietsen wordt bereikt.

Na die ene berg is het parcours zo goed als vlak, behalve net na de tweede tussensprint in Menaggio (doorkomst 106,1 km), want daar ligt nog een venijnig klimmetje te wachten van enkele onderden meters die echter niet meetelt voor het klassement. De eerste tussensprint wordt geklokt in Morbegno, op het doorkomstpunt van de 63.5 km. Ook de finish van de rit is zo goed als vlak, het terrein loopt nauwelijks meetbaar ietsjes op, maar dat zal de sprinters niet hinderen in hun strijd om de dagzege.

Een rit dus voor de sprinters maar ook een rit die zich uitstekend leent voor een massasprint, ontsnappingspogingen en aanvalletjes en speldenprikken die het tempo enorm kunnen opschroeven. De renners vertrekken om 13.55 uur vanuit Tirano en komen bij een normaal tempo naar verwachting tegen 17:12 uur aan in Lugano.

Die sprinters – die de afgelopen dagen hard hebben moeten knokken om binnen de tijdslimiet te eindigen – hebben de Giro, nder dan in de meeste andere jaren, nog niet verlaten. Behalve deze etappe in de laatste Giro-week, is ook de slotetappe naar Milaan een vlakke rit. Niet alleen de sprinters want ook alle renners die nog een etappe willen winnen in deze Giro gaan het proberen. Maar ook zullen de klassementsrijders zich in deze rit mengen in de strijd en er zal agressief worden gereden.

Favorieten Giro d’Italia etappe 17

André Greipel had natuurlijk de aangewezen man geweest voor de ritzege, maar de Duitser heeft de Giro al verlaten. Elia Viviani is daarmee de favoriet voor de zege maar ook Giacomo Nizzolo, Sacha Modolo en Luka Mezgec behoren tot de topfavorieten. Daarnaast zijn Moreno Hofland en Alexander Porsev, Juan José Lobato, Davide Apolinaire en Simon Geschke de mannen die het best tot een verrassing in staat moeten worden geacht.

Philippe Gilbert, Enrico Battaglin. Luka Paolini en Francesco Gavazzi zijn eveneens belangrijke kanshebbers die het echter vooral van een ontsnapping zullen moeten hebben.