Giro d’Italia 2015. De Ronde van Italië begint haar laatste week met een rit van 175 kilometer. Klassementsleider Alberto Contador en Steven Kruijswijk lijken op voorhand de twee favorieten voor de dagzege.

Giro d’Italia Etappe 16, Pinzolo – Aprica, 175 km

De zestiende etappe in de Giro d’Italia brengt de renners van Pinzolo naar Aprica. De rit bestaat in totaal uit vijf heuvels, waarvan de laatste tot tweemaal toe moet worden beklommen. De etappe begint om 11.55 uur en de finish wordt om 17.10 uur verwacht.

De zestiende etappe is live te volgen via Eurosport en Sporza/Eén

Alberto Contador is erg gretig

De 32-jarige Contador verstevigde afgelopen zondag zijn koppositie door een paar seconden voorsprong te nemen op Fabio Aru. De Spanjaard is gretig en wil zijn roze trui graag behouden, zelfs als hij hiervoor zijn tactiek moet aanpassen. ”Misschien moet ik in de komende etappes meer aanvallen in plaats van verdedigen, mits mijn benen dat toelaten”, vertelde ‘El Pistolero’.

Kruijswijk lijkt de enige die Contador van een dagzege af kan houden. De Nederlander rijdt de hele Giro al sterk, maar liet het alleen in de vierde etappe afweten. Als hij ook in deze rit naar behoren had gepresteerd, dan had een podiumplaats er zeker in gezeten. Vandaag kan de renner van LottoNL-Jumbo laten zien dat hij de wereldtop kan verslaan.

Richie Porte stapt uit Giro d’Italia

Richie Porte heeft op de tweede rustdag besloten om uit de Giro d’Italia te stappen. De Australiër kampt met naweeën van zijn val in de dertiende etappe. Op moment van opgave stond hij 27e in het algemeen klassement, op bijna 36 minuten van Contador.

”De Giro was dit jaar mijn hoofddoel, ik heb er heel hard voor gewerkt”, aldus Porte op Sporza.be. ”De afgelopen week kende ik flink wat pech met een lekke band en de straftijd, maar het is de val van vrijdag die nu zijn tol eist.”

”Ik viel hard op mijn knie en heup, waardoor ik heel wat pijn had tijdens de tijdrit van zaterdag en de etappe van gisteren. Ik wilde blijven proberen, maar de medische staf heeft me aangeraden om niet verder te doen. Ik baal hier enorm van.”

Bekijk hier het Giro d’Italia 2015 parcours.