Giro d’Italia 2015. Iljo Keisse heeft de slotetappe van de Giro d’Italia 2015 gewonnen. De Belg van Etixx-Quick-Step streed met Luke Durbridge (Orica-GreenEDGE) om de etappezege in Milaan en had net iets meer over dan de Australiër. Alberto Contador is eindwinnaar geworden van het algemeen klassement.

De eenentwintigste etappe, van Turijn naar Milaan, verliep rustig en pas op het einde, met nog zo’n 30 km voor de boeg, kwam er beweging binnen het peloton met een demarrage van Keisse en Durbridge. Zij behielden een voorsprong op het achtervolgende peloton en daarmee bleef de verwachte massasprint in Milaan uit.

Peloton komt te laat op gang in Giro d’Italia

Elia Viviani (Sky) en Luka Mezgec (Giant-Alpecin) probeerden vijftien kilometer later aansluiting te vinden, maar beide reden lek en moesten zich laten terugzakken naar het achtervolgende peloton. Ondertussen groeide de voorsprong van Keisse en Durbridge en ze hielden stand – ondanks de pogingen van het peloton. Roger Klüge (IAM Cycling) kwam als derde binnen op 9 seconden van het duo, voor Porsev, Nizzolo, Mezgec en Viviani. Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo) kwam als zevende binnen in dezelfde tijd als Klüge.

Contador winnaar Algemeen Klassement

Alberto Contador zag zijn roze trui, zoals verwacht, niet meer in gevaar komen. Hij eindigde veilig in het grote peloton dat op 18 seconden van de Keisse binnenkwam en werd 46ste in de rit. Fabio Aru (Astana) liep nog wel zeven seconden in op Contador en werd tweede op +1:53. Mikel Landa (Astana) werd derde met +3:05 achterstand op zijn landgenoot. Aru mag zich wel winnaar noemen in het jongerenklassement waarin hij Davide Formolo en Fabio Felline achter zich hield.

Steven Kruijswijk derde in BergklassementSteven Kruijswijk Giro d'Italia 2015

De zevende plaats in het algemeen klassement van Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) bleef onveranderd evenals zijn derde plaats in het bergklassement waarin hij 115 punten haalde. Het Bergklassement werd gewonnen door Giovanni Visconti (Movistar) met 125 punten Mikel Landa (Astana) werd tweede met 122 punten.

Gilbert maakt klap in puntenklassement Giro d’Italia 2015

De strijd om het puntenklassement was nog niet voorbij. Philippe Gilbert (BMC) pakte via de tussensprints nog voldoende punten om van de vierde naar de tweede plaats te stijgen. Het puntenklassement werd gewonnen door de Italiaan Giacomo Nizzolo (Trek) met 181 punten. Gilbert werd tweede met 148 punten en Sacha Modolo (Lampre-Merida) zakte een plaats en werd derde met 147 punten.

Alberto Contador wint ondanks tegenslagen

Met de overwinning in de 98e editie van de Ronde van Italië, mag Alberto Contador mag zich voor de tweede keer winnaar noemen van de Corsa Rosa. Contador won eerder al in 2008. Ook won hij in 2011, maar die titel moest hij inleveren na het eten van een biefstuk van een koe die doping had gebruikt. De overwinning in 2015 was zwaarbevochten. In de eerste week viel ‘El Pistolero’ en ontwrichtte daarmee zijn schouder, maar hij weigerde af te stappen. Later kwam hij nog eens ten val en ook kende hij een dipje op de Mortirolo. Hoewel er van te voren uit zijn woorden en die van ploegbaas Oleg Tinkov werd opgemaakt dat dit weleens zijn laatste giro zou kunnen zijn, liet Contador na afloop weten “zeg nooit nooit”.

Contador kan triple overwegen na winst Giro d’Italia

Over 34 dagen start Contador in de Tour de France in zijn poging dit jaar de dubbel binnen te halen. Hij neemt het daarin op tegen Chris Froome, Vincenzo Nibali en Nairo Quintana. Tinkov zei “Mocht hij winnen in de Tour, dan moet hij ook maar voor de Vuelta gaan”. Als Contador besluit die uitdaging aan te gaan én wint, is hij de eerste renner die de ‘Triple Crown of Cycling’ wint door alledrie de grote rondes te winnen. Eddy Merckx en Stephen Roche wonnen die officieuze titel al eerder, maar zij deden dat door de Tour, de Giro en het Wereldkampioenschap te winnen.