Giro d’Italia 2015. Zaterdag 9 mei gaat de Giro d’Italia van start. De Corsa Rosa is inmiddels toe aan haar 98ste editie en Alberto Contador wordt onder de topfavorieten gerekend voor de zege. Maar zelf ziet hij andere grote kanshebbers: “Richie Porte, Rigoberto Urán en Fabio Aru, zijn de sterksten en degenen die bij alle weddenschappen naar voren komen,” aldus de generaal van Tinkoff-Saxo.

Contador wil leiding pakken in zestiende etappe

Alberto Contador denkt dat de zestiende etappe de alles beslissende rit gaat worden in deze editie van de Giro. Zijn plan is om met deze etappe de leiding te nemen in het klassement. Dat is vroeg genoeg, vindt hij, want hij heeft geen zin om lange tijd in het roze rond te moeten rijden. Dat overkwam hem in 2011 toen hij al in de tweede week van de Giro aan de leiding kwam nadat hij de etappe in Sicilië op de vulkaan Etna won. Hij won de Giro maar zijn zege zou hem later worden afgenomen vanwege vermeend gebruik van clenbuterol.

“Ik zou hem het liefst op de laatste dag pakken. Beter dan hem voor twee weken op rij aan te moeten hebben,” zei Contador over de roze trui tegen de Spaanse sportkrant Marca. “Deze Giro is heel anders dan 2011, allereerst omdat ik een heel ander plan van aanpak heb,” aldus Contador. Wat betreft de route kan dat ook niet anders, want hoewel er zijn voldoende bergen zijn, is het allemaal stukken minder zwaar dan in 2011, en ook zijn er niet zo krankzinnig veel zware bergaankomsten in deze editie van de Giro.

Bekijk hier het parcours van de Giro d’Italia 2015

Geen superzware bergaankomsten Giro d’Italia

“Deze Giro is anders dan anders want er zijn geen superzware bergaankomsten. Het zijn vooral wat kortere hellingen van maximaal 5, 6 à 7 procent. Dat zie je in de finales van de vijfde etappe (Abetone), de achtste (Campitello Matese), de vijftiende (Madonna di Campiglio) en de negentiende (Cervinia)”, beschrijft Contador. Hij verwacht dat de laatste week de zwaarste wordt. “Daarin zitten de zwaarste bergritten met een flinke helling en die kunnen een fraai spektakel opleveren, met mogelijke aanvallen vanaf grote afstand. Maar dit jaar mis ik desondanks wel aankomsten als op de Marmolada of de Zoncolan,” gaf Contador aan.

De Spanjaard verwacht dat “de rit met de Mortirolo, met de achtereenvolgende beklimmingen op de Campo Carlo Magno, Tonale, Aprica, Mortirolo en nogmaals de Aprica, zeker de zwaarste zal worden. En niet alleen vanwege al die beklimmingen, maar ook vanwege het moment waarop deze rit wordt gereden, met nog slechts vijf dagen te gaan voor de finish.”

Geen makkelijke strijd voor Contador

Zelf denkt hij niet dat het heel makkelijk gaat worden voor hemzelf. Contador is beducht op de concurrentie. “Mijn belangrijkste rivalen zullen diegenen zijn die bij alle wedkantoren bovenaan staan. Denk maar aan het geweldige seizoen van Richie Porte, wie vanaf het eerste moment enorm sterk is geweest. Hij zal een tegenstander zijn die maar moeilijk is te verslaan, hetzelfde geldt voor Rigoberto Urán, die al weet wat het is om heel dicht in de buurt te komen van het winnen van een Giro, vooral dit jaar, met een parcours dat hem beter ligt dan dat van 2014, toen hij tweede werd.Zeker met deze lange tijdrit,” verwacht Contador.

Alberto Contador denkt dan ook dat er tot de veertiende rit, de tijdrit, geen belangrijke gebeurtenissen zullen zijn en de Giro pas in de laatste fase beslist zal worden. “Ik denk dat de grootste verschillen, tot aan de lange tijdrit in de veertiende etappe, vooral gemaakt worden dankzij de bonificaties”.

Over de lange, individuele tijdrit zei Contador dat die ook een belangrijke rol gaat spelen. “Ik ben de route gaan bekijken na de Volta a Catalunya, want het kwam mooi uit dat die niet ver van mijn huis is, in Lugano. Het is een rit die veel vlakker is dan verwacht. De finale die bergop is, kun je zelfs met een stuuropzet rijden. Van mij had het wel zwaarder gemogen, het is immers waar het verschil kan worden gemaakt – maar het staat me absoluut niet tegen,” aldus Alberto Contador.

Fabio Aru potentiële winnaar Giro d’Italia

Maar naast Porte en Urán ziet hij ook Fabio Aru als potentiële winnaar. “Ook Fabio Aru moet genoemd worden, die al eens derde werd in de Giro en vijfde in de Vuelta. Als hij slechts een beetje beter wordt, zal hij meedoen om de zege. Maar je moet er ook rekening mee houden dat er in de Giro altijd renners naar voren komen die een verrassing zijn,” aldus El Pistolero.