woensdag, september 28, 2022

Giro d’Italia: Ronde van Italië

Giro d'Italia logoDe Giro d’Italia is een van de drie grootste wielerrondes ter wereld. De Italiaanse krant Gazetta dello Sport organiseert jaarlijks De Ronde van Italië. De eerste editie werd gehouden in 1908. De editie van 2016 werd gewonnen door Vincenzo Nibali.

Voor de Italiaanse wielerfans was de overwinning van de Colombiaan een bittere pil om te slikken. In hun optiek verbleken de Tour de France en de Vuelta a España bij hun majestueuze eigen Giro d’Italia. En niets is dan mooier als het belangrijkste evenement van het jaar een prooi wordt van een Italiaanse renner. In 2013 gebeurd dat wel, toen Vincenzo Nibali de roze trui over de eindstreep reed.

Bekijk hier het Giro d’Italia 2017 parcours.

Reusachtige etappes beginjaren Giro d’Italia

De leider in het klassement gaat van start in een roze trui aangezien de Gazetta dello Sport wordt geprint op zalmkleurig papier. De eerste editie van de Giro d’Italia begon kleinschalig, met acht etappes. Wel waren dat naar maatstaven van de moderne tijd reusachtige etappes van gemiddeld meer dan 300 kilometer. Luigi Ganna ging de boeken in als de eerste winnaar.

Tot 1950 werd de ronde gewonnen door louter Italianen. Hugo Koblet uit Zwitserland werd de eerste wielrenner van buiten de landsgrenzen van het evenement die met de titel aan de haal ging. En hoe, want hij bleef Gino Bartali meer dan vijf minuten voor. Bartali had in andere jaren meer geluk en won de Giro d’Italia in totaal driemaal.

Eddy Merckx
Eddy Merckx

De meest succesvolle wielrenner in de Ronde van Italië is echter een Belg, te weten Eddy Merckx. Hij heeft vijf keer de ronde gewonnen en droeg in totaal 77 dagen de Maglia Rosa (roze trui). Ook schreef hij tweemaal het puntenklassement en éénmaal het bergklassement op zijn naam. Hij heerste in 1968, 1970, 1972, 1973 en 1974.

Twee anderen legendes wonnen de Giro d’Italia eveneens tweemaal. Alfredo Binda deed dat in de periode van 1925 tot en met 1933 en Fausto Coppi beleefde zijn gloriedagen van 1940 tot en met 1953. Gino Bartali is alleenheerser wat betreft de bergtrui met zeven zeges. Francesco Moser en Giuseppe Saroni wonnen elk viermaal de puntentrui.

Al met al heeft 36 keer een Italiaan het klassement gewonnen, gevolgd door dertien Spanjaarden en zes Belgen. Van de 2.672 renners die ooit deelnamen aan de Giro d’Italia was één derde Italiaans, 12% Spaans, bijna 10% Frans, 8,2% Belgisch en 6,2% Nederland. De eerste editie trok 166 deelnemers aan, zowel individuen als leden van een ploeg, waarvan er 127 ook echt van start gingen. In 2014 waren er 198 rijders verdeeld over 22 professionele teams.

LAATSTE WIELER NIEUWS