Vrijdag gaat de eerste van de drie grote rondes van start, de Giro d’Italia. Drie Nederlanders hebben hun zinnen gezet op het klassement: Steven Kruijswjk, Tom Dumoulin en Bauke Mollema.

De 29-jarige Kruijswijk was vorig jaar zo enorm dichtbij de overwinning. In de voorlaatste etappe die er nog echt toe deed kwam hij echter ten val op de Colle Dell’Agnello. Zijn band sneed door een sneeuwrandje en hij sloeg over de kop. Vincenzo Nibali zag zijn kans schoon om het Giro klassement naar zijn hand te zetten. En Kruijswijk viel de dag erna ook nog eens weg van het eindpodium: vierde.

Voorspel en win: Quintana favoriet. Onderaan meer

Kruijswijk: alles voor de Giro

Een wielrenner kan grofweg op twee manieren op zoveel pech reageren. Of het verlamt hem, hij voelt dat hij nooit meer zo dichtbij zo’n grote triomf zal komen en kan het niet meer opbrengen om weer zo diep te gaan. Of het vuurt hem aan om te laten zien dat hij in staat is zo’n sportief trauma te overwinnen.

De kopman van LottoNL-Jumbo kiest duidelijk voor dat tweede scenario en heeft zijn voorjaar totaal in dient gesteld van de voorbereiding op de Giro. Ook is, in tegenstelling tot in 2016, zijn ploeg geheel opgebouwd om de rossige renner optimaal bij te staan om de klassementsambities te realiseren.

Terwijl Steven Kruijswijk al drie keer in de top tien van de Giro is geëindigd, is de 26-jarige Tom Dumoulin nog een groentje in de Ronde van Italië. Vorig jaar viel hij uit, maar wist hij wel een etappe te pakken. Ook Dumoulin heeft een rondetrauma in zijn hoofd rondspoken: in de Vuelta van 2015 kukelde hij in de voorlaatste etappe van plek één naar plek zes. Slechts nieuws is dat de Limburger sinds de Zomerspelen van 2016 (tweede) niet zo best meer presteert in zijn specialisme; de tijdrit.

Bauke Mollema, dertig jaar, werd al eens vierde in de Vuelta en drie keer was hij in de top tien van de Tour terug te vinden (plus elfde in 2016). Dit is zijn tweede deelname aan de Giro d’Italia, na de twaalfde plek bij zijn debuut in 2010. En ja hoor, ook Mollema heeft diep in een grote ronde een fraaie positie uit handen gegeven. Vorig jaar begon hij de negentiende etappe van de Tour als nummer twee, maar na een val zakte hij naar plek tien.

Wedden op de Giro

Hebben de Nederlandse coureurs geleerd van de recente fouten die hen topklasseringen in de grote rondes kostten? Sowieso zijn ze niet favoriet voor de titel. Dat is rasklimmer Nairo Quintana op 1.90, gevolgd door Vincenzo Nibali op @6.00. Een zege van Kruijswijk noteert bij bookmaker 888Sport 11.00, Dumoulin @15.00 en Mollema noteert 19.00. Lees: wedden op wielrennen.