Zaterdag 20 mei 2017: Giro etappe 14. Zaterdag trekken de renners in de Giro d’Italia in de veertiende etappe naar de berg Oropa. De eindstreep is op de top getrokken, dus dit kan uitmonden in een man-tegen-man gevecht tussen leider Tom Dumoulin en de rasklimmer Nairo Quintana.

De dertiende etappe op vrijdag was een makkie voor de klassementsrenners. Althans, voor lui die er prima voor staan als Dumoulin was het fijn dat het parcours geen aanvallen op de trui mogelijk maakte, maar voor degenen die nog wat willen stijgen, begint de lol nu pas. De slotweek van deze Giro is ongekend zwaar, misschien zelfs een tikje onverantwoordelijk, en zaterdag is een aardig voorproefje.

Wedden op de Giro! Dumoulin bij de favorieten bij 888sport

Etappe 14 Giro: Castellania – Oropa, 131 km

Giro d'Italia 2017 Tom DumoulinHet is niet van begin tot eind een duivelse rit en met 131 kilometer is het op de tijdritten na gelijk ook een van de kortste. Wel golft het parkoers na zo’n 75 kilometer constant licht omhoog, om na 119 kilometer aan de voet van de Oropa de kuiten echt te gaan testen.

De Oropa is een klim in de Giro d’Italia naar het hart van Quintana. De lengte is met 11,7 km dan wel een tikje aan de korte kant voor de Colombiaan, maar wat hem zal bevallen is dat het stijgingspercentage zwaar onregelmatig is. Dat nodigt klimgeiten als Quintana uit om uit het zadel te komen en dansend op de pedalen het ideale ritme te vinden. Voor zwaardere kerels als Dumoulin is het zaak om het juiste, constante ritme te vinden en dan maar te hopen dat het snel genoeg blijkt te zijn.

De favorieten Giro 2017 vandaag

Zoals gezegd is dit echt een berg voor de allerbeste klimmers van het peloton. Maar een voordeel voor de categorie daaronder is dat de aanloop naar de Oropa kort en niet selectief is, zodat ze vrij fris aan de voet opduiken. Quintana weet dat de Giro volgende week zondag eindigt met weer een tijdrit. Hij zal dus per direct moeten beginnen met het ombuigen van zijn achterstand op Dumoulin in een voorsprong waarmee hij die tijdrit kan overleven.

Hij zal vrijwel zeker proberen aan te vallen. Of hij dan een gaatje slaat of niet, hij zal gasten als Thibaut Pinot, Tom Dumoulin en Vincenzo Nibali tot een reactie dwingen.

Wedden op de Giro d’Italia

Nairo Quintana noteert @2.90 bij 888sport, Thibaut Pinot @6.50 en Vincenzo Nibali @11.00. Tom Dumoulin in de top drie staat op @4.00. Lees ook: wedden op wielrennen.