Etappe 12 Giro d’Italia 2016. De twaalfde rit van de Giro is een vlakke bedoening van 180 kilometer. Voer voor sprinters dus, met André Greipel als de te kloppen man.

Twee rappe mannen zullen vandaag in elk geval niet zegevierend over de streep razen: Marcel Kittel en Elia Viviani. Deze spurters hebben inmiddels de fiets langs de kant van de weg geparkeerd en stappen niet meer op. Ook door de naam van Tom Dumoulin kan een streep. De Limburger was de revelatie van de openingsweek maar zakte in het weekend genadeloos weg. Slappe benen en een zitvlakblessure hinderen de voormalige drager van het roze.

Lees meer over het wedden op wielrennen

Etappe 12 Giro d’Italia 2016

Noale is in rit nummer twaalf de startplaats. Zo’n 182 kilometer verderop ligt de meet in Bibione. Overigens wordt die streep al iets eerder gepasseerd, maar dan volgen er nog twee criteriumrondjes van 8 kilometer. Die omloopjes bevatten redelijk veel bochten (veertien per ronde) en dat kan de spintersploegen wellicht opbreken. De laatste 300 meter lopen wel kaarsrecht vooruit. En qua wegbreedte is er met 7,5 meter genoeg ruimte om naar hartenlust op de pedalen te rammen en alle kanten uit te swingen.

Hattrick André Greipel

André Greipel, winnaar van Giro etappe vijf en zeven, kan in Bibione zijn hattrick afmaken. Het moment in de koers en ook deze route zijn op zijn lijf geschreven. Zeker nu Kittel absent is, kan niemand tippen aan zijn timing en topsnelheid. Zijn team zal hem dan wel perfect moeten afzetten aan het begin van het laatste stuk. Greipel is in zijn eentje geen held in chaotisch bochtenwerk.

De Italiaan Giacomo Nizzolo heeft in de Ronde van Italië nog nooit een rit gewonnen. Vaak genoeg mengde hij zich in het gewoel tussen de explosieve mannen en negen keer werd hij tweede. Vorig jaar pakte Sacha Modolo wel tweemaal een rit, in 2016 moet hij het vooralsnog doen met twee keer een derde plek. Dit lijkt wel een finale die bij Modolo past.

Wedden op de Giro d’Italia etappe 12

Logischerwijs staat er een laag prijsje op ritwinst van Andre Greipel: @1.95. De donderdag kan je ook gebruiken om na te denken over wie in de tweede helft van deze Giro, de roze trui definitief naar zich toe gaat trekken. Bookmaker 888Sport houdt vooralsnog vast aan Vincenzo Nibali (@1.92) en zijn belangrijkste rivaal lijkt veteraan Alejandro Valverde (@4.00).