Doping Chris Froome. De organisatie van de Giro d’Italia was niet op de hoogte van de resultaten van de dopingtest van Chris Froome. Die test werd tijdens de Vuelta gedaan en liet zien dat Froome het dubbele van de toegestane hoeveelheid salbutamol, een astma-medicijn, in zijn bloed had. Hoewel dit al langer bekend was, werd dit pas afgelopen week bekend gemaakt door de UCI.

Froome maakte op 29 november bekend dat hij in 2018 de Giro zal rijden. De Giro-organisatie heeft al twee miljoen euro overgemaakt als betaling voor de deelname van Froome. Inmiddels lijkt het er op dat Froome een mogelijke schorsing boven het hoofd hangt waardoor zijn Giro-deelname in gevaar komt.

Salbutamol Vuelta doping Chris Froome

Froome en Team Sky kregen al op 20 september 2017 te horen dat beide bloedstalen afkomstig van een dopingcontrole tijdens de Vuelta a España grotere hoeveelheden salbutamol lieten zien dan is toegestaan door de WADA. Dat was op de dag dat Chris Froome derde werd in de tijdrit op het WK wielrennen in Bergen.

Chris Froome en Team Sky reageerden aanvankelijk nogal luchtig op de berichten. Maar o.a. Vincenzo Nibali en Tony Martin maakten gehakt van Froome in de media en de vrouw van Sir Bradley Wiggins noemde hem zelfs een “slithering reptile” – waarvoor zij inmiddels excuses heeft aangeboden.

Pat McQuaid, de ex-voorzitter van de UCI die moet hebben geweten van het grote bedrog van Lance Armstrong, scherpt inmiddels zijn messen en benadrukte dat dit “allemaal kon gebeuren onder het voorzitterschap van Cookson die hier absoluut van op de hoogte moet zijn geweest”. De inmiddels ex-president van de UCI kreeg nog een steek na van McQuaid omdat hij een week geleden nog Team Sky verdedigde en zei dat de geloofwaardigheid van Team Sky en met name die van Bradley Wiggins gerehabiliteerd moeten worden vanwege het mysterie van het postpakketje met medicijnen.

Voorspel en win met wedden op wielrennen! Zet in bij Mr Green

Opmerkelijke advocaat voor Froome

Nu een week later ziet het er naar uit dat Froome mogelijk toch een schorsing boven het hoofd hangt. Hij moet namelijk aantonen dat hij zijn medicijn via een inhalator naar binnen heeft gepuft en het niet via een pil of bloedtransfusie in zijn lichaam terecht is gekomen. Dat eerste is namelijk toegestaan en slikken en spuiten niet. Dus is er een AAF nodig, een test. Hoe salbutamol in het lichaam terecht is gekomen, kan namelijk heel eenvoudig worden aangetoond omdat de chemische reacties per innamewijze verschillen.

Voorspelling Giro d’Italia 2018 GettyVervolgens moet ook nog worden aangetoond dat het de schuld is van zijn metabolisme dat de stof zich heeft opgehoopt. Ook daar zijn testen voor. Dat Chris Froome inmiddels Mike Morgan, de voormalige advocaat van Johan Bruyneel en Alberto Contador en andere dopingzondaars als Deignan, Henao, en Sharapova in de arm heeft genomen, wijst op niet veel goeds. De man is vooral gespecialiseerd in ‘damage control’.

Slechts pufjes niet erg aannemelijk

Erg aannemelijk is het verhaal niet dat hij slechts pufjes heeft gebruikt tijdens de Vuelta. 1000 nanogram per milliliter is toegestaan en bij Froome was dit het dubbele. De aanbevolen hoeveelheid pufjes per dag is twee tot vier pufjes per dag, en nooit meer dan acht. Voor hoeveelheden van 2000 nanogram/ml moet je veertig pufjes nemen en zelfs als je aanvoert dat Froome last had van uitdroging blijft het een niet aannemelijk verhaal.

Dan is er nog een probleem. Als salbutamol in kleine hoeveelheden via een bloedtransfusie wordt genomen, samen met de nieuwste niet-detecteerbare micro-doses van EPO, testosteron, triamcinilone, etc, dan zou salbutamol het effect van die andere ‘ingrediënten’ versterken. Ofwel, de effecten van gewichtsafname, spiergroei, zuurstoftransport worden hierdoor, naar verluidt, enorm versterkt. Dat er meer aan de hand is dan wat extra pufjes, wordt steeds aannemelijker.

Comeback in de Vuelta 2018

Als Chris Froome het slim speelt, gooit hij het op een schorsing met terugwerkende kracht voor het seizoen 2016-2017. Dat betekent dat hij zijn ‘dubbel’ kwijt raakt en zijn tweede plaats in de Vuelta van 2016. Zo beperkt hij zijn verlies, houdt hij iets van de sympathie van het publiek én drie van zijn Tour-titels en hij voorkomt dat hij de nieuwe Armstrong wordt. Het zou betekenen dat hij de Giro en de Tour de France dit jaar moet missen, maar wel een comeback kan maken in de Vuelta.

De vraag is ook of Froome de Tour wel kán en moet gaan rijden na al deze ophef omtrent doping. Afgelopen jaar kreeg hij tijdens de Tour al de meest vreselijke dingen naar zijn hoofd gesmeten (letterlijk!) en het publiek zal het niet pikken als hij geheel ongestraft wegkomt met wat in hun ogen de boel belazeren is.
Als hij zich de woede van boze wielerfans op zijn nek haalt, en als ze gaan gooien met urine of erger, gaan duwen, hem hinderen, etc., worden andere renners hierdoor ook in gevaar gebracht. Die kans is erg groot en het is iets waar andere ploegen en de Tour-organisatie absoluut niet op zitten te wachten.

Verdienen met wedden op wielrennen! Zet in bij Mr Green