De vierde etappe van de Vuelta lijkt vandaag uit te gaan monden in een massasprint. Het is een vlakke rit van 198 kilometer met als enige uitzondering een col van de derde categorie.

Maandag was geen geweldige dag voor de Nederlandse deelnemers van de Ronde van Spanje. Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman verloren kostbare tijd en lijken zich nu al op dagzeges te moeten richten in plaats van op een kort klassement. En mocht Wout Poels stiekem zulke ambities hebben, ondanks dat hij vooral moet knechten voor Chris Froome, dan is zijn verlies van 1.39 minuut op ritwinnaar Nibali ook een veeg teken.

Zie onderaan meer over de favorieten van vandaag.

Etappe 4 Vuelta – Rode trui voor Froome

Chris Froome begint deze etappe in de leiderstrui. Die rode trui heeft hij wel eens eerder gedragen, om precies te zijn één dag in de Vuelta van 2011, en vanaf nu zou hij die collectie wel eens rap uit kunnen gaan breiden. De rit van vandaag zal hij zeer vermoedelijk zonder kleerscheuren doorstaan.

De dag begint nog in Andorra, maar al een kilometer later dendert het peloton Spanje binnen. Vanaf nu wordt het moederland van de Vuelta a Espana niet meer verlaten. Na 121 kilometer worden de renners wakker geschud als een puistje in de weg opduikt, te weten de Alto de Belltall.

Precisiewerk sprinters

Voor ze het weten zijn de dertien kilometer met een stijging van gemiddeld 2,8 procent alweer afgelegd. Dat is dus geen scherprechter om sprintersploegen mee af te schudden. Bovendien volgt dan een (niet steile) afdaling in het parcours van dik 25 km, vervolgens nog een tussensprintje en een interessante aankomst.

De laatste vijfhonderd meter door de oude binnenstad van Tarragona lopen namelijk rechtop. Niet dat het een mission impossible wordt voor de sprintkanonnen, wel zullen ze hun beslissende jump op het juiste moment moeten inzetten. Het is dodelijk om iemand te lang mee te laten liften in de rug.

Favorieten Ronde van Spanje vandaag

Vergeleken met de Tour de France zijn er minder topsprinters present en dat verlaagt weer de kans dat ploegen omwille van hun sprinter de regie in handen willen nemen. Maar John Degenkolb zal zijn kompanen zeker opdragen om hem in een zetel naar de finish te brengen. Hij heeft al tien keer een Vuelta etappe gepakt. Hij is intrinsiek de snelste en zal vooral letten op Magnus Cort Nielsen en Sacha Modolo.

Wil je wedden op wielrennen, dan is inzetten op Degenkolb vandaag een buitenkansje. Bookmaker Mr Green komt met een verrassende favoriet: Edward Theuns op 3.75. We zien het toch anders en raden je dus aan te gaan voor Degenkolb die een vette 6.00 noteert. Zet een tientje in en je pakt 50 euro winst!