Etappe 9 Giro vandaar – zondag 14 mei 2017. De negende etappe van de Giro d’Italia eindigt bergop en kan daardoor het klassement flink door elkaar husselen. De rit eindigt op de berg Blockhaus van de eerste categorie.

Zaterdag maakte een groep van zestien vluchters zich los van het peloton, waarna via diverse schermutselingen ook de uiteindelijke winnaar Gorka Izagirre zich bij de kopgroep voegde. Hij kwam alleen over de meet. Ondanks een val liep Bob Jungels verder geen schade op en mag hij zondag wederom de roze leiderstrui aantrekken. Tom Dumoulin is in het klassement de beste Nederlander op plek acht met een achterstand van tien seconden.

Wedden op de Giro! Kelderman bij de favorieten bij 888sport

Etappe 9, Montenero di Bisaccia – Blockhaus (152)

De tweede zondag van deze Ronde van Italië schotelt de renners een etappe voor van 149 kilometer. Dat lijkt relatief kort, maar met zo’n lastige finish in zicht zullen de tv-kijkers vooral wensen dat die eerste 120 kilometer zo snel mogelijk over zijn. Dan naderen we namelijk de voet van de Blockhaus. Maar dertig kilometer eerder kunnen de klimmersbenen al even worden getest op het puistje Chieti, een col zonder categorisering.

Voorspelling winnaar Giro 2017 wedden GettyHet verraderlijke aan Blockhaus is dat hij uit twee delen bestaat. Het begin met een stijgend deel van tien kilometer met een helling van vier procent, wat nog te overzien is. Na een afdaling komt het tweede deel, dat nog voorzichtig begint met dik zes procent. Na drie kilometer wordt de curve alsmaar steiler, gaat die zelfs de tien procent over en wordt op vier kilometer van de top zelfs de veertien procent aangetikt.

De slotkilometer is grillig: van acht procent wordt er plots een afdeling ingezet, om in de laatste 500 meter weer te eindigen met acht procent. Wat de ritwinst betreft vergt deze beklimming dus de nodige stuurmanskunst, flexibiliteit in trapritme en ook parcourskennis. Wie beschikt daar het meest over?

De favorieten

Natuurlijk moet Nairo Quintana worden gezien als grootste kanshebber. Hij is de beste klimmer van het peloton, topfavoriet voor de Giro en zo na een week in de anonimiteit is het tijd om daaruit te treden. Het welbekende eerste klapje moet uitgedeeld worden. Anderzijds is dit nog niet hét moment om enorm grote verschillen te maken. Dat geeft kansen aan klassementsmannen die een podiumplek al top zouden vinden en niet zozeer op het roze mikken, zoals Thibaut Pinot, Geraint Thomas, Tom Dumoulin en Ilnur Zakarin.

Wedden op de Giro 2017

Nairo Quintana staat op @2.80 bij 888sport, Thibaut Pinot op @6.00 en Ilnur Zakarin op @12.00. Dumoulin is een forse outsider op @34.00. Lees ook: wedden op wielrennen.