Etappe 7 Giro vandaag – vrijdag 12 mei 2017. Zoals verwacht, werd een een verrassende rit die tot vijf kilometer van de finish nog alle kanten op kon vallen. De klassementsrenners hadden zich voorin verzameld, waaronder de roze trui met daarin Jungels, maar ook waren daar de avonturiers die wachtten op hun kans.

Stuyven, de ploegmaat van Mollema, ging op vijf kilometer van de streep aan en reed weg van de kop en kreeg Lukas Postlberger en Silvan Dillier mee, met zijn drieën slaan ze een gat en het peloton heeft het nakijken. Samen beginnen ze aan de eindklim en het is de Zwitser Dillier die het als eerste waagt, Stuyven kan mee, en Pöstlberger moet ze laten gaan. Op de streep kan de Zwitser Stuyven op een duimlengte te verslaan.

Kelderman gisteren beste Nederlander

De beste Nederlander was Wilco Kelderman die als zevende over de streep kwam. Ook de andere Nederlanders reden goed: Bauke Mollema werd negende, Dumoulin dertiende en Kruijswijk kwam als veertiende binnen. In het algemeen klassement blijft Dumoulin de beste Nederlander op de zevende plek, gevolgd door Mollema die achtste staat in het algemeen klassement van de Giro d’Italia. De Luxemburger Bob Jungels behoudt vooralsnog de roze trui.

Vrijdag 12 mei: etappe 7, Castrovillari – Alberobello (224 km)

Vandaag is de voorlaatste kans voor de sprinters om een ritzege op het palmares bij te schrijven. Om precies te zijn, de sprinters die niet stilvallen als de weg begint op te lopen, want de finish in Alberobello ligt op een heuveltje. Het parcours van de zevende rit loopt langs de zool van de Italiaanse laars en uiteindelijk rijden de wielrenners boven de hak langs en komen terecht aan de Adriatische kust.

Etappe 7 Giro 2017: Fernando Gaviria wederom favoriet voor de overwinningDe start in Castrovillari is om 12:00 uur en omstreeks 17.13 zal er worden gefinisht in Alberobello. De eerste 25 km voeren door de heuvels van Calabria, vervolgens wordt de geheel platte kustlijn aan de onderzijde van de voet gedurende zo’n honderd kilometer gevolg en boven de hak komen er weer wat hoogteverschillen.

Bosco delle Piatelle, klim van de vierde categorie

De eerste en enige berg van vandaag bevindt zich in dit laatste stuk: de Bosco delle Piatelle, een klim van de vierde categorie. Er zijn weer twee tussensprints. De eerste wordt geklokt in Massafra, bij doorkomst op 138,7 km – waarna het parcours weer begint te stijgen. De tweede tussensprint volgt na de afdaling van de Bosco delle Piatelle, op doorkomst van 167,7 km.

Vlak voor de finish zit nog een gemene, hoekse bocht waar de treintjes zorgvuldig zullen moeten zijn om valpartijen te voorkomen. Daarna volgt een recht stuk weg naar de finish dat enigszins omhoog loopt, een finish dus voor sprinters met een beetje klimgeiten-dns.

Wedden op de Giro 2017

Wil je inzetten op de Giro? Fernando Gaviria is de favoriet voor de overwinning in de zevende Giro-rit. Hij liet al twee keer zien dat hij het kan en ook mee kan komen in de heuvels.Het zou zijn derde etappezege kunnen worden en daarvoor noteert hij 2.80 bij 888sport. Verwacht wordt dat de strijd tussen de Colombiaan en de Australiër Caleb Ewan (3.00) en André Greipel (3.75) zal gaan. Ook Sam Bennett (8.00) en Jakub Mareczko (13.00) worden tot de favorieten gerekend.

Andere kanshebbers zijn Sacha Modolo die 21.00 noteert; Roberto Ferrari en Giacomo Nizzolo noteren beide 26.00 Jasper Stuyven, die gisteren heel dichtbij een zege zat, kan vandaag opnieuw verrassen en voor de winst noteert hij 29.00. Tom Dumoulin heeft de beste Nederlandse notering met 151.00.