Etappe 4 Giro vandaag – dinsdag 9 mei 2017. Dinsdag passeren de renners in de Giro d’Italia een roemrijke plek, want in de vierde etappe beklimmen ze de vulkaan Etna. Hopelijk levert dat een verhitte strijd op. Renners met ambities voor het klassement kunnen alvast een eerste klap uitdelen.

De karavaan heeft Sardinië ingewisseld en duikt alweer een ander pittoresk stukje van ‘de laars’ in, te weten Sicilië.

Wedden op de Giro! Voorspel en win bij 888sport

Giro 2017 etappe 4 – Cefalù – Etna

De plek waar de rit begint is het vissersdorp Cefalù en na 181 kilometer de streep getrokken op de Etna, op een hoogte van 1.892 meter. Tussendoor wacht er een puist van de tweede categorie, de Portella Femmina Morta met een lengte van 30 kilometer en een stijging van gemiddeld 4,5 procent.

Vervolgens dalen de heren coureurs af en betreden ze een golvend parcours en tot aan de voet van de Etna zijn er twee tussensprints. Als zo’n 160 km achter de wielen is, in het dorpje Nicolosi, begint de slotklim. Tijdens de kleine 18 km aan klimwerk moet een helling van 6,6 procent worden bedwongen, met stukken van wel twaalf procent. Bij voorbaat is spanning gegarandeerd: de Etna is een actieve vulkaan en zelfs een van de actievere ter wereld! Op 27 februari jongstleden knalde de vulkaan lava 200 meter de lucht in.

Kanshebbers

Welke renners zullen onbevreesd de Etna benaderen? Normaliter hoeven de topfavorieten in de eerste week van een grote ronde zich niet bovenmatig in te spannen. Het is dus mogelijk dat ze ook deze eerste dinsdag nog als semi-rustdag beschouwen en stilzwijgend afspreken dat ze wachten met aanvallen. Anderzijds willen ze ook niet een onbekende of onderschatte renner ineens een pak minuten voorsprong geven, je weet maar nooit hoe dat uiteindelijk uitpakt.

Dus we ontkomen er niet aan om de beste klimmer van het peloton als favoriet te zien. Nairo Quintana dus, de kleine Colombiaan die geboren is om te dansen op de pedalen. Vooral op dit soort bergen, met rap fluctuerende stijgingspercentages, vindt hij als beste de optimale cadans. Uitdager Vincenzo Nibali krijgt misschien extra krachten, want hij komt van Sicilië. Fransman laat dit jaar de Tour schieten en zal dus willen onderstrepen dat de Giro rijden een juiste keus is.

Wedden op Giro d’Italia

Wil je inzetten op de Giro? Thibaut Pinot staat op @5.25, Nairo Quintana op @5.75 en Vincenzo Nibali op @7.50 bij bookmaker 888sport. Van de Nederlanders geven bookmakers Bauke Mollema de beste kans, op @16.00.