UPDATE Giro d’Italia 2016 – etappe 19. Steven Kruijswijk is in etappe 19 in een afdaling ten val gekomen en daardoor gezakt naar een derde plaats in het klassement. Esteban Chaves is de nieuwe leider en drager van de roze trui. De dramatische val heeft ook voor de noteringen bij de bookmakers gevolgen, een overwinning van Kruijswijk levert je nu 8.00 per ingezette euro op. Lees hier meer: wedden op wielrennen.

Drie dagen nog en drie minuten voorsprong op Esteban Chaves. Zo begint vandaag Steven Kruijswijk aan de negentiende etappe van de Giro d’Italia. Gisteren kwam hij temidden van het peloton aan in Turijn, op 13:24 van de verrassende ritwinnaar Matteo Trentin. Voor zijn roze trui had het geen enkel gevolg. Geen van zijn concurrenten zat voor hem, dus Kruijswijk verloor geen seconde. Maar won er ook geen een, zelfs niet een duizendste. Nog drie dagen. Milaan is nog best ver…

Twee zware bergetappes voor de boeg

Geen van de klassementrenners besloot het erop te wagen op de Pramartino, en het handjevol renners dat met ruime voorsprong op de rest onderweg ging naar de dagzege, vormden geen enkel gevaar voor de klassementsrenners. Etappe 19 Giro vandaagDie kozen ervoor zich te sparen voor de laatste twee zware bergetappes waarvan ze vandaag de eerste voor de boeg hebben.

De ritzege leek te gaan tussen twee Italianen, Gianluca Brambilla (Etixx) en Moreno Moser (Cannondale), maar vlak voor de meet kwam Trentin (ook Etixx) uit het niets en schoot zijn landgenoten voorbij om de dagzege op te eisen.

Steven Kruijswijk zat comfortabel in het peloton waar ook de rest van de concurrenten zaten – en ook bleven zitten door het knappe werk van vooral team Lotto-NL Jumbo. Kruijswijk was na afloop dan ook zeer lovend over zijn ploeggenoot Enrico Battaglin die als meesterknecht alle ijzers in het vuur had in deze rit.

Etappe 19 Giro d’Italia vandaag

De etappe van vandaag is een stuk korter dan die van gisteren. Met 234km was de rit van Muggiò naar Pinerolo de langste en vandaag bevat de rit de ‘Cima Coppi’ – achterover leunen wordt het dus zeker niet. De etappe winnaar van vandaag ontvangt de behalve kussen, bloemen en champagne ook de Trofeo Torriani vanwege de hoogste berg.

De rit gaat van Pinerolo naar Risoul en is 162 km lang. Onderweg ligt de hoogste klim van deze Giro, de Col Agnel waarvan de top op 2.744 meter ligt en dat betekent bijna 2500 meter hoogteverschil wat de renners op deze klim van 21,3 kilometer lengte moeten overwinnen. Het gemiddelde stijgingspercentage bedraagt 6,8% en er zitten uitschieters van 15% tussen en die zitten in het laatste deel van de klim.

Ook de finish wordt zwaar want daar moeten de renners voor een tweede keer stevig in de pedalen gaan staan. De finish in Risoul ligt op een eerste categorie helling en de klim is 12,85 km lang met een gemiddelde stijging van 6,9%. De top ligt op 1862 meter en de maximale helling is een stukje waar het met 10% omhoog gaat.

Hele spannende rit voor Steven Kruijswijk

Drie minuten heeft Kruijswijk op Chaves, 3:23 op Alejandro Valverde en 4:43 op Vincenzo Nibali en met 4:50 zit zelfs Ilnur Zakarin hem nog dicht op de hielen – en het zijn allemaal geniale klimmers. Het wordt een hele spannende rit.

Voorspellingen Giro etappe 19

Wedden op wielrennen. Steven Kruijswijk zal alles op alles moeten zetten om zijn voorsprong te behouden en liefst nog iets uit te breiden. Bookmaker 888Sport tipt hem als winnaar met odds van 5.00. Esteban Chaves moet drie minuten goedmaken, iets dat in een rit als deze ook makkelijk kan. Voor hem wordt 5.50 genoteerd vandaag.

Valverde noteert 9.00, Zakarin 13.00 en Nibali 14.00. Toch bestaat ook in deze rit de kans dat de klassementsrenners hun zegen geven aan een renner die geen gevaar betekent en alleen een dagzege wil pakken. Mikel Nieve (14.00) is zo iemand, maar ook Darwin Atapuma (19.00) en Michele Scarponi (18.00).