Giro vandaag – etappe 18. Pierre Rolland is winnaar geworden van de zeventiende etappe in de Giro d’Italia 2017. Het was voor het eerst in vijf jaar dat de Fransman weer eens een etappezege mocht bijschrijven op zijn palmares.

Rui Costa werd tweede op 24 seconden, met in zijn wiel de Spanjaard Gorka Izaguirre. De groep klassementsrenners, met daarin Tom Dumoulin, Ten Dam Mollema en Kruijswijk, maar ook Nibali en Quintana, kwam op 7:54 van Rolland binnen. Dumoulin blijft daarmee leider in het algemeen klassement.

Voorspellen? Zie onder de odds bij 888Sport!

Etappe 18 Giro 2017: bergen

Het was een makkelijk dagje voor Dumoulin, die zich niet veel zorgen hoefde te maken over zijn roze trui. De rit was voor de aanvallers en dat gaf hem mooi de gelegenheid zonder al te veel stress op de fiets te zitten en zich in elk geval geestelijk te ontspannen en op krachten te komen voor de rit van vandaag. Er staat namelijk weer een stevige bergrit op het programma. De Giro gaat zijn laatste fase in.

De etappe van vandaag is de eerste van drie zwaardere bergritten die nog gevolgd zal worden door de afsluitende tijdrit. Op zich ziet dat er voor Tom Dumoulin goed uit, maar hij moet natuurlijk wel meekunnen in de steile klims van de komende dagen. Het verschil met Quintana is maar een halve minuut en Vincenzo Nibali komt maar 1:12 tekort op de roze trui.

Voorspelling winnaar Giro 2017 wedden GettyDe Haai van Messina ruikt bloed en dan is hij op zijn gevaarlijkst. Dumoulin kan wel wat tijd winnen met de tijdrit, maar met een traject van 29,3 km kan dat niet meer zijn dan een paar minuten. Kortom, Tom Dumoulin moet keihard aan de bak de komende dagen om vooral geen tijd te verspelen.

Klimmen vandaag in Giro

De renners vertrekken om 13:10 uur vanuit Moena en na 137 km wordt er gefinisht in Ortisei – dat zal omstreeks 17:12 uur zijn. Het wordt geen lange rit en ook de bergen in deze rit zijn niet de zwaarste.

De rit begint met een eerste categorie, de Passo Pordoi (26 km; 11.8 km klimmen aan 6.8%). de Pordoi was al meerdere malen Cima Coppi dus mag niet worden uitgevlakt. Twee keer een tweede categorie: de Passo Valparola (57,2 km) en de Passo Gardena/Grödnerkoch (85,3 km)

Daarna volgt een derde categorie, de Passo dei Pinei/Panidersattel (108,8 km) en tot slot de Pontives van de eerste categorie waarvan de doorkomst vijf kilometer voor de eindstreep zit, op 133 km. Ook in de laatste vijf kilometer is het nog klimmen geblazen, maar het is er een stuk minder steil.

Favorieten bookmakers etappe 18

Wedden op wielrennen? De grote vraag is natuurlijk of er een klassementsrenner is die zo gek is dat hij vandaag iets zal proberen met nog drie zware dagen voor de boeg. Het is waarschijnlijker dat er een avonturier gaat winnen, iemand die geen direct gevaar is voor het Giro klassement.

Iemand als Mikel Landa. De Spanjaard zat eergisteren al dicht tegen een overwinning toen hij Vincenzo Nibali er vlak voor zijn neus mee vandoor zag gaan. Bookmaker 888Sport noteert 2.70 voor Landa. Nairo Quintana noteert 4.00 en Nibali 6.50. Tom Dumoulin wordt als vierde genoteerd met 9.00.