Vandaag wordt etappe 14 van de Vuelta gereden en het is een bergrit die eindigt bovenop de Sierra de la Pandera. Het wordt een zwaar weekend voor de renners, want de heftige finish is nog maar een voorproefje voor de nog intensievere rit naar Sierra Nevada.

Chris Froome mocht vrijdag na de dertiende etappe alweer een vers rood truitje aantrekken. Het gaat gesmeerd voor de Keniaanse Brit, die volgende week zondag na zijn eerdere winst in de Tour de France een vrij zeldzame tweeklapper hoopt te voltooien. Het was een rit die voor het klassement weinig gevolgen had.

Matteo Trentin pakte in de sprint zijn derde dagprijs en Wilco Kelderman klom door tijdverlies van David de la Cruz van plek vijf naar vier, met maar vier seconden achterstand op nummer drie Esteban Chaves.

Vuelta etappe 14: Ecija – Sierra de la Pandera

De voorlaatste zaterdag van deze Ronde van Spanje telt 175 kilometer. Het is een geniepige etappe: van begin tot eind golft de weg omhoog, waardoor de coureurs eigenlijk geen moment rust of ritme krijgen.
De eerste zeventig kilometer zijn te omschrijven als vals plat, daarna is dat valse zo onecht dat het niks meer met plat te maken heeft. Zo moet de Puerto el Mojón (derde categorie) worden overstegen, een klim van bijna negen kilometer met een gemiddelde stijging van 3,3 procent.

Na een tussensprint op 130 km en een afdaling kan het vuurwerk wellicht beginnen aan de voet van de Alto de Valdepeñas de Jaen. Met zijn 8,5 kilometer en 4,5 procent helling is die ingedeeld in de tweede categorie. Vooral kan deze beproeving alvast de jongens van de mannen scheiden, waarna laatstgenoemden de marge flink kunnen opvoeren op de Pandera. De Andalusische klim is twaalf km lang en gaat dik zeven procent omhoog.

De favorieten

Het parcours van deze Vuelta rit en de timing zo vlak voor een nog zwaardere bergetappe lijken te appeleren aan rasklimmers die al uitgespeeld zijn in het klassement. Kortom: Alberto Contador, Miguel Angel Lopez en Romain Bardet.

Wedden op de Vuelta? Romain Bardet staat op 6.00 en Chris Froome noteert bij bookmaker Mr Green 6.50 voor de overwinning vandaag. Miguel Lopez 7.50 en Alberto Contador 9.00.