De dertiende etappe van de Tour de France wordt er weer eentje voor de klimmers. De rit telt 101 kilometer en dat lijkt dus wel mee te vallen. Maar de drie bergen van de eerste categorie zullen het kaf van het koren scheiden.

Om de mindere klimgoden ook een beetje te motiveren is er al na 13,5 kilometer een grens getrokken voor de tussensprint.

Etappe 13 Tour: Saint Girons – Foix, 101 km

De weg loopt dan echter wel al lichtjes omhoog. En na 25 meter, als de benen al aardig opgewarmd zijn, zullen de handen echt in de beugels moeten. Dan begint de route naar de top van de Col de Latrape. Van die col met een stijgingspercentage van 7,3 kilometer kunnen de renners alleen maar tijdens de afdaling van 5 kilometer bekomen.

De middelste beklimming van de dag doemt dan al op, de Col d’Agnes. Gedurende tien kilometer mogen de jagers op de bolletjestrui punten bij elkaar sprokkelen, maar de klassementsmannen zullen vermoedelijk wachten tot de slotklim om snode plannen uit te voeren. Is de Agnes met zijn dik acht procent stijging al pittig, na zeventien km dalen treft het peloton een heuse muur, de Mur de Péguère.

Die naam is niet toevallig gekozen. Aanvankelijk is dat nog niet te merken, maar halverwege de helletocht van 9,3 kilometer schiet de moeilijkheid omhoog van zes naar tegen de dertien procent. Enkele stukken zijn zelfs achttien procent. Dat is koren op molen van de eliteklimmers, de mannen die op de kleine versnelling soepel doormalen. Een beetje jammer is het misschien dat de finish pas na 27 kilometer bergaf wordt bereikt.

Favorieten etappe 13 Tour 2017

Dit is een fascinerend opgezette etappe, want drie serieuze beklimmingen pal na elkaar in combinatie met relatief weinig kilometers lijkt een garantie voor explosief spektakel. Vluchtgroepjes hebben door die beperkte omvang meer kans van slagen maar ook qua klassement kunnen er flinke gaten worden geslagen.

Na zijn ritzege van donderdag is Romain Bardet weer een kanshebber. En zeker op 14 juli, de nationale Franse feestdag! Ook Rigoberto Uran en Fabio Aru voelen dat Froome te kraken valt op onregelmatige en superzware cols. Wie weet krijgt Mikel Landa bij een zwakkere dag van zijn kopman Froome de vrijheid om voor eigen kansen te gaan.

Wedden op de Tour de France

Wedden op wielrennen? Fransmannen Warren Barguil (@12.00) en Romain Bardet (@13.00) willen natuurlijk toeslaan op hun nationale feestdag. Daniel Martin is de favoriet vandaag @9.00 volgens de bookmakers. Rigoberto Uran staat op @12.00 en Chris Froome op @19.00.