Tour de France 2015, etappe 6. André Greipel won gisteren de vijfde etappe van de Tour de France 2015 met een majestueuze sprint in Amiens. Hij kwam van achteren uit een groepje kanshebbers en vloog naar de streep en bleef daarbij Peter Sagan en Mark Cavendish voor.

Het is de tweede etappeoverwinning voor de Duitser die ook de groene trui behoudt. De gele trui blijft stevig om de schouders van zijn landgenoot Tony Martin zitten. Robert Gesink was gisteren de beste Nederlander met een 29ste plaats en in het Algemeen klassement staat hij veertiende. Alleen Bauke Mollema doet het iets beter, de Groninger van Trek staat twaalfde, op +1:44 van Martin.

Veel valpartijen in natte rit

Opnieuw was er een grote, ontsierende valpartij waar ook Pieter Weening en Steven Kruijswijk tussen zaten. Een renner raakte het wiel van een voorligger en ging onderuit. De renners achter hem remden op het natte wegdek en gleden weg. Eerder in de rit waren Nacer Bouhanni en Michael Albasini ten val gekomen. De eerste stapte niet meer op en Albassini reed de rit wel uit maar bleek een arm te hebben gebroken en zal vandaag niet meer starten.

Ook Jack Bauer viel en brak een been en is uit de koers gehinkt. Thomas De Gendt brak een rib maar blijft in de koers, evenals Michael Matthews en Greg Henderson die al in een eerdere etappe gehavend raakten. Adam Hansen rijdt rond met een kapotte schouder.

Tour de France 2015 Etappe 6 – Abbeville – Le Havre, 191.5 km

Vandaag opnieuw een semi-vlakke rit in de Tour de France. Het vertrek in Abbeville vindt plaats om 12.55 uur en de renners worden in Le Havre verwacht tegen 17.22 uur. Het landschap glooit en ook zitten er drie hellingen van de vierde categorie in de rit:

Cat.4 Côte de Dieppe 72 km
Cat.4 Côte de Pourville-sur-Mer 77.5 km
Cat.4 Côte du Tilleul 162 km

Winactie Tour de Frace games Wielertours.nl

Wil je zelf beleven hoe het is om mee te strijden in de Tour de France 2015? Doe dan mee met onze win actie en maak kans op een exemplaar van Pro Cycling Manager of Le Tour de France 2015!

Zeewind en waaiers zesde etappe Tour de France 2015

De rit voert voor een deel langs de Franse kust op weg naar Le Havre. In Normandië staat altijd wel wind en die waait zoals meestal vanaf zee. Dat betekent zijwind en die waait met kracht vijf. Daarmee kunnen waaiers ontstaan waardoor het peloton in stukken getrokken wordt. Hopelijk ontstaat hierdoor een wat meer open koers in plaats van een rit waarin alle ploegen angstvallig in op elkaar gepakte treintjes blijven rijden.

Er is een tussensprint die wordt verreden bij Saint-Léonard alwaar de doorkomst op 145.5 km wordt geklokt.

Favorieten etappe 6 Tour de France 2015

De rit van vandaag is een prooi voor Peter Sagan. Gisteren en in Zeeland zat hij er al zo dicht bij, maar kon net niet voorbij Greipel komen. Ook John Degenkolb lukte het gisteren niet om er goed voor te zitten voor het podium, maar kwam een beetje vast te zitten in het gedrang bij de finish. Deze rit was op het lijf geschreven van Nacer Bouhanni die gisteren jammerlijk ten val kwam en moest opgeven.

Vandaag eindigt de rit echter op de Côte d’Ingouville, een heuvel van 850 meter. Voor de pure sprinters zoals Greipel is dit net te lastig, maar voor Sagan en Degenkolb is dit heel goed te doen. Ook Greg van Avermaet, Tony Gallopin en Alexander Kristoff moeten bij de favorieten gerekend worden. En dan zijn er nog puncheurs als Alejandro Valverde en Edvald Boasson Hagen die hier de kans kunnen pakken om een ritzege op hun naam te zetten. Het is ook een rit die Mollema zou moeten liggen met zeewind en een aankomst op een muurtje, maar dan moet hij wel goed voorin zitten en geen Sagan of Valverde in de buurt hebben…