Het is zover, de Giro d’Italia gaat vandaag van start. De eerste Grand Tour van het jaar begint niet met een proloog of een ploegentijdrit, want er moet gewoon gefietst worden, en een flink stuk ook.

De eerste etappe van de Giro is een 206 kilometer lange rit in lijn, op het eiland Sardinië, waar het startschot voor de honderdste Corsa Rosa wordt gegeven in de havenplaats Alghero. De finishlijn ligt in Olbia. Rond 17.15 uur weten we wie de eerste Maglia Rosa van de 100e Giro om de schouders zal dragen.

Voorspel en win: Quintana favoriet. Onderaan meer

Afdalingsklassement geschrapt

Inmiddels is het beklaagde afdalingsklassement, dat als noviteit was opgenomen in deze Giro d’Italia, geschrapt. De Giro-leiding had gehoopt het allemaal spannender te maken en gaf het excuus dat het lastigste stukje techniekbeheersing, wat afdalen is, ook wel eens beloond mocht worden. Maar de renners vakbonden en wielrenners zelf zagen er niets in – behalve onnodige risico’s en een grote kans op ongelukken. Wat wel blijft is de Paarse Trui voor het puntenklassement die dut jaar zijn herintrede zal beleven.

Quintana grote favoriet voor de Giro 2017

Nairo Quintana gaat van start als de grote favoriet om deze Giro te winnen, maar oom Vincenzo Nibali’s kansen worden hoog ingeschat. De tweevoudige winnaar van de Ronde van Italië gaf zelf aan dat het moeilijk zal worden om er een derde zege aan toe te voegen, ook omdat er meerdere renners zijn die hem kunnen verslaan. Zelf ziet hij de rit die op de Vulkaan Etna eindigt als een sleutelrit.“Die etappe wordt heel zwaar en waarschijnlijk de eerste krachtmeting met mijn rivalen”, zei Nibali die werd geboren op Sicilië, onder de rook van de vulkaan. Het is een aardige klim naar boven, de weerscondities zijn er redelijk onvoorspelbaar – het kan misten, sneeuwen en zelfs bloedheet zijn – en ook ‘Mama Etna’ is grillig en barst met enige regelmaat uit.

In Nederland zullen de ogen gericht zijn op het Nederlandse trio Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin en Bauke Mollema. Vooral voor Kruijswijk, die als derde getipt wordt voor de eindzege die als derde getipt wordt voor de eindzege, liggen de verwachtingen hoog nadat hij afgelopen jaar stevig in de roze trui zat en vlak bij de overwinning zat. Die droom kwam toen niet uit door een val in de voorlaatste rit.

Vrijdag 5 mei: etappe 1, Alghero – Olbia (206 km)

De eerste rit van de Giro d’Italia 2017 is voor Italiaanse begrippen vlak – en dat betekent kleine hoogteverschillen plus drie hellingen van de vierde categorie waar de aspiranten voor het bergklassement de eerste puntjes bij elkaar kunnen sprokkelen. Bij de finish aangekomen, zijn de sprinters aan het woord. Dit is de eerste van de zes ritten voor de sprinters die deze editie van de Giro telt. Het is ook sinds 2013 dat er begonnen wordt met een normale etappe. Toen eindigde die eerste rit in Napels en was Mark Cavendish de winnaar.

Wedden op de Giro d’Italia

Voor de rit van vandaag wordt Fernando Gaviria getipt (3.00888sport) als winnaar en eerste drager van de Roze Trui. Maar ook Caleb Ewan (3.60) en André Greipel (3.75) maken goede kansen op de eerste ritzege. Sam Bennett (11.00), Sacha Modolo (11.00) en Giacomo Nizzolo (13.00) worden ook tot de favorieten gerekend. De outsiders voor deze ritzege zijn Kristian Sbaragli (26.00), Jakub Mareczko (34.00), Nicola Ruffoni (26.00), en Ivan Savitskiy (26.00). Jasper Stuyven van Trek-Segafredo is de bestgenoteerde Belg met odds van 101.00. De beste Nederlander volgens bookmaker 888sport is Moreno Hofland, die kansen van 126.00 heeft staan.