Eneco Tour 2016 – etappe 1. Marcel Kittel, André Greipel en Peter Sagan zijn de grootste kanshebbers om de eerste etappe. Vandaag gaat de Eneco Tour van start in het Friese stadje Bolsward voor een vlakke rit die ook weer in Bolsward zal eindigen, mogelijk met een massasprint. Met een indrukwekkend deelnemersveld waaronder heel veel goede sprinters, belooft het een prachtige wielerweek te worden.

Etappe 1 Eneco Tour: Bolsward

Net als afgelopen jaar wordt het startschot voor de Eneco Tour gegeven in het Friese stadje Bolsward, en wel om 12:15 uur. Er wacht de mannen een vlakke etappe die in twee lussen door het noordwesten en zuidwesten van Friesland getrokken. De rit is 184,7 kilometer lang en wordt een prooi voor de sprinters. De finish wordt rond 16:38 uur verwacht.

De rit voert langs een aantal steden uit de elfstedentocht: Sneek, IJlst, Sloten, maar ook langs Heeg, Stavoren Franeker en Hindeloopen. Ook voert de zuidelijke lus langs de Friese meren en het IJsselmeer, en dus kan de wind een rol van betekenis gaan spelen.

Gouden Kilometer

Er zijn twee tussensprints, de eerste met nog 151 km te gaan en de tweede met nog 40 kilometer voor de boeg. Beide tussensprints worden nabij Witmarsum verreden op het stuk weg dat de twee lussen verbindt. De Gouden Kilometer wordt verreden met nog 20 km te gaan. Er zijn 9 bonificatieseconden te verdelen tijdens de Gouden Kilometer.

Afgelopen jaar was Elia Viviani net iets sneller dan Danny van Poppel in de eerste etappe. Dit jaar is Viviani er niet bij, hij heeft zich afgemeld wegens ziekte, evenals Sep Vanmarcke. Ook Mark Cavendish heeft zich teruggetrokken; zijn ploeg Dimension Data heeft daar nog geen verklaring voor afgegeven. Wel zijn Kittel, Greipel, Danny van Poppel, Bouhanni, Kristoff, Boasson-Hagen en Degenkolb van de partij en zij sullen strijden om de eerste leiderstrui.

Eneco Tour belangrijk voor Peter Sagan

Voor Peter Sagan wordt de Eneco Tour een belangrijke koers omdat hij een heel goed klassement moet rijden om de eerste plaats in de UCI-ranglijst terug te veroveren op Nairo Quintana na diens overwinning in de Ronde van Spanje. Gisteren werd hij nog Europees kampioen en hij wordt vandaag met een privévliegtuig ingevlogen zodat hij aan de start in Bolward kan staan. Deze eerste, vlakke rit, inclusief de bonificatieseconden die in de gouden kilometer te verdienen zijn, geven de Slowaak een goede gelegenheid om daar een voorzetje voor doen.

Marcel Kittel en Andre Greipel favoriet

Wedden op wielrennen? Marcel Kittel is volgens bookmaker 888Sport favoriet voor de etappezege en noteert 3.00. Als zijn belangrijkste concurrent wordt Andre Greipel (4.00) aangewezen. Nacer Bouhanni gaat met een notering van 6.50 Sagan (@10.00) moeilijk maken. Dylan Groenewegen is met 21.00 de best genoteerde Nederlander. Danny van Poppel, vorig jaar nog tweede, noteert nu 41.00.Voor iedere ingezette euro krijg je bij een juiste voorspelling het vetgedrukte bedrag terug!