De Giro di Lombardia is volgens velen de belangrijkste herfstklassieker op de wieleragenda en heeft de bijnaam ‘de koers van de vallende bladeren’. Dit jaar wordt de 110e editie  van de Ronde van Lombardije gereden en die is 248 kilometer lang. De koers wordt in het noorden van Italië gereden en het parcours dat voor dit jaar is uitgezet bevat meer hoogte- en klimkilometers dan de voorgaande edities.

Parcours etappe 1 Ronde van Lombardije

De start is in Como, het stadje bij het gelijknamige meer, en de finish ligt in Bergamo, waar de renners na 248 kilometer koers over de finish komen. De eerste helft van de koers is nog vrij vlak waarin de enige twee klimmetjes van betekenis de Madonna di Ghisallo (hoogte 745 meter) en de Colle Brianza (hoogte 536 meter) zullen zijn. Het echte klimwerk vindt plaats in het tweede deel van de rit. Niet alleen zijn daar meer bergen, ze zijn ook stukken hoger met de Valcava die topt op 1336 meter als hoogtepunt. De laatste drie kilometer naar de finish in Bergamo zijn vlak en in dalende lijn.

Bergdoorkomsten:
64,7 km – Madonna del Ghisallo: 8,5 km aan 6,2%, max. 14%
96,00 km – Colle Brianza (doorkomst 96,00 km, hoogte 536 meter)
143,4 km – Valcava: 11,6 kilometer aan 8%, max. 17%
182,3 km – Sant’Antonio Abbandonato: 6,5 km aan 8,9%, max. 15%
200,4 km – Miragolo San Salvatore: 8,7 km aan 7%, max. 11%
212,7 km – 6,9 km aan 5,4%, max. 9%
237,9 km – Largo Colle Aperto/ Bergamo Alta; 1,8 km aan 7,9%, max. 12%

Win met je wielerkennis! wedden op wielrennen

Lastige finale – massasprint onwaarschijnlijk

Vlak voor de finish in een nagenoeg vlak deel, doemt er dan nog even een klein heuveltje op, na 233,9 km in de koers. De Bergamo Alta is maar 368 meter hoog maar kent wel een stuk met 12%, stijging. Daarna is het nog geen drie kilometer naar de streep. Voor de echte sprinters wordt het dus een lastige finale en een massasprint is niet erg waarschijnlijk.

Afgelopen jaar won Vincenzo Nibali. Dit jaar is hij er niet bij om zijn titel te verdedigen want Astana stuurt Fabio Aru als kopman terwijl Nibali de Ronde van Almaty rijdt in Kazachstan. Of Astana daarmee een nieuwe winnaar van ‘Il Lombardia’ stuurt, is de vraag. Het parcours, met veel klimwerk en een lange afdaling aan het einde, had een prooi voor Nibali kunnen zijn geweest, terwijl Aru een mindere daler is.

Esteban Chaves favoriet

Esteban Chaves zou een mooie opvolger kunnen zijn. De jonge Columbiaan is in vorm en kan klimmen en dalen. Ook zijn landgenoot Rigoberto Uran heeft dat in huis en Rui Costa, die aan het einde van zo’n lange rit vaak nog iets in huis heeft voor een stunt, kan nog verrassen. Als het op afdalen aankomt, is Alejandro Valverde ook een man om rekening mee te houden. Julian Alaphilippe en Daniel Moreno zijn eveneens namen met kans op een podiumplek. Van de Nederlanders hebben Bauke Mollema, Tom Dumoulin, Robert Gesink, Tom-Jelte Slagter en Wout Poels de beste papieren, en die laatste zou wel eens voor eigen kansen mogen rijden.

Wil je een voorspelling voor de Ronde van Lombardije doen, lees dan: wedden op wielrennen.