Zaterdag heeft Esteban Chaves de Ronde van Lombardije gewonnen. De Colombiaan was in een sprintje rapper dan Diego Rosa (Astana) en Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac). Beste Nederlander was Robert Gesink op plek zeven.

Ronde van Lombardije – Esteban Chaves

De Giro di Lombardia, zoals de Italiaanse klassieker in zijn moerstaal heet (of: Il Lombardia) werd voor de 110e keer verreden. Het was een van de zwaardere uitgaves van de afgelopen jaren. Het aantal kilometers mocht er met 241 al zijn en bovendien waren er ook nog 4.400 hoogtemeters opgenomen in het traject.

Na anderhalf uur koersen ontsnapten vier man uit de aandacht van het peloton. Ruim op tijd werden ze ook weer opgeveegd, want met nog 45 kilometer tot de eindstreep was het game over voor het kwartet, terwijl ze toch dik acht minuten marge hadden opgebouwd. Maar die mislukte poging was toen al lang niet meer de belangrijkste ontwikkeling. De lont werd namelijk in het kruitvat gestoken door Robert Gesink. Hij demarreerde op de Sant’Antonio Abbandonato en kreeg Chaves mee. Dat lokte weer talloze tegenreacties uit.

Chaves laat zijn tanden zien

Op de top bleven er vijftien renners over, grotendeels uit de elitecategorie. Op de slotklim Selvino liet Chaves zijn tanden zien. Bardet en Uran volgden, waarna het trio een half uur voorsprong bij elkaar trapte. Diego Rosa sloot plots aan en met zijn vieren maakten ze er een vermakelijke eindfase van. Rosa was iets te gretig en zette te vroeg zijn sprint in. Chaves kon er net op tijd nog langs.

Voor Esteban Chaves was het een emotionele overwinning. “Ik werd prof hier in Lombardije, met Coldeportes”, verklaarde hij. “Ik kende de helling op vier kilometer goed, maar Uran bleef in mijn wiel en daarna wist ook Rosa het gat te dichten. Het was vervolgens belangrijk om rustig te blijven.”

Voor Gesink was het een bevredigende koers. De kopman van Lotto-Jumbo is dit najaar sterk bezig en lijkt zich te ontwikkelen van ronderenner naar man voor dit soort eendaagse monumenten. “Chaves ging net na een afdaling meteen aan de voet van die klim (Selvino) in de aanval”, blikt hij terug op het moment dat hij af moest haken. “Dat zijn van die explosieve momenten. Ik ben een diesel die wel vaker op zo’n explosieve momenten niet meteen een antwoord heb.”

WK Wielrennen zonder Robert Gesink

Gesink zal niet deelnemen aan het WK Wielrennen, van 9 tot 16 oktober in Qatar. De Nederlandse equipe bestaat uit Tom Dumoulin en Jos van Emden (beide tijdrit en wegwedstrijd), Dylan Groenewegen, Danny van Poppel, Niki Terpstra, Lammerts Dylan van Baarle, Koen de Kort, Sebastian Langeveld en Tom Leezer (allen wegwedstrijd).