Ronde van Abu Dhabi 2015. De Ronde van Abu Dhabi wordt dit jaar voor het eerst gereden en trekt meteen al een zeer sterk deelnemersveld. Onder andere de kersverse wereldkampioen Peter Sagan, Vincenzo Nibali, Marcel Kittel, Tom Dumoulin, Alejandro Valverde, Daniel Teklehaimanot, Michael Matthews, Tom Boonen en Elia Viviani zullen aan de start verschijnen.

De UCI WorldTour is voorbij, maar het wielerjaar nog niet. Vandaag start de Ronde van Abu Dhabi. Deze heeft vier etappes, waarvan er drie door de vlakke zandbak voeren met daartussenin is er een bergetappe met klimfinish. Kortom, een parcours dat vooral voor de sprinters heel aantrekkelijk is, en die staan dan ook in grote getale aan de start.

De Ronde van Abu Dhabi neemt de plaats in van de Ronde van China die afgelopen jaar voor het laatst werd gereden. Inmiddels begint de herfst al aardig van zich te laten spreken in Europa en Amerika en een meerdaagse wedstrijd in het najaarszonnetje in een van de Golfstaten is dan ook zeer enthousiast ontvangen door de wielerteams.

In totaal zullen de renners 555 kilometer afleggen in vier dagen. De laatste etappe vindt geheel plaats op het Yas Marina Circuit waar normaal de F1 wordt verreden. Een rondje is 5.5 km lang en daarvan worden er twintig afgelegd. Sebastian Vettel is nog altijd recordhouder op dit circuit: in 2008 zette hij een lap record neer van 1:40.279.

Etappe 1 – Ronde van Abu Dhabi, Do 08/10: Qasr Al Sarab – Madinat Zayed, 174 km

De eerste etappe is, zoals gezegd, een vlakke etappe. Niet zo biljartvlak als het Nederlandse polderlandschap want het decor wordt gevormd door de roodachtige zandduinen die zo kenmerkend zijn voor landschap van dit Emiraat. Echte hoogteverschillen zijn er niet in deze rit die in het noordelijke deel van het golfstaatje wordt gereden. De start is in de al Khali-woestijn waarna men langs het stadje Lima rijdt richting Madinat Zayed. In dat stadje wacht tot slot een circuit van 14,8 kilometer.

De etappe is voer voor de sprinters. Bovendien zou de rit heel goed kunnen eindigen in een massasprint. Maar het wordt ook een afvalrace. Zon met een temperatuur die oploopt tot net boven de veertig graden en een draaiende wind die bovendien ook nog stevig genoeg is om zand in de tandwielen te strooien.

Ronde van Abu Dhabi: Sagan en Matthews grote kanshebbers

Peter Sagan is een van de sterkste sprinters binnen het peloton en de nieuwe wereldkampioen zal graag willen aantonen dat je ook in de regenboogtrui kunt winnen en hij heeft een sterke eindsprint. Als er veel zand op de weg ligt, zou dat in het voordeel van Orica-GreenEdge kunnen werken, met name voor Michael Matthews en Sam Bewley die in de Australische hitte vaak genoeg dit soort trainingsritjes hebben gemaakt en indien ze met een groepje vooruit kunnen rijden. De Eritreeër Teiklahaimanot reed in de zengende FranseTour- hitte in zijn eentje weg en pakte een etappe. Ook hij maakt kans mits hij het peloton achter zich weet te laten.

Maar de kans is groot dat het op een massasprint uitdraait. Tom Boonen liet de afgelopen weken zien dat hij zijn oude vorm weer te pakken heeft en Tommeke is in een massasprint een goede kanshebber op de etappezege. Dat geldt ook voor Luka Mezgec, Tom Dumoulin, Juan José Lobato en Marcel Kittel. Andere kanshebbers zijn de Italianen Andrea Guardini, Elia Viviani, Jacopo Guarnieri, en Sacha Modolo