Na de tijdrit van donderdag 22 mei in de Giro d’Italia was het nog steeds de Colombiaan Rigobert Uran die het weekend in mocht gaan met de roze trui. Dit weekend stonden er twee zware etappes met finish bergop op het programma. De Colombiaan kon zich geen slechte dag veroorloven, gelukkig heeft hij zich goed staande weten te houden.

Etappe 14 – Agliè naar Oropa

De 14e etappe was dé bergetappe van dit weekend. De etappe bracht de renners over een afstand van 164 km. van Aglie naar Oropa. In deze etappe moesten de renners één col van de derde categorie, één van de tweede en twee van de eerste, waarvan één naar de finish, over. Voor Rigoberto Uran was het van belang dat hij de top 10 van het algemeen klassement goed in de smiezen hield.

Dat er aanvallen zouden komen op de roze trui van Uran was geen verrassing. De aanvallen kwamen alleen wel bijzonder laat. Pas ver op de laatste klim was het Pozzovivo, die vierde stond in het klassement, de eerste die een aanval op de trui plaatste. Uran kon de Italiaan niet volgen en moest in zijn eigen tempo zijn rit vervolgen. Uiteindelijk heeft Uran maar 21 seconden verloren op de Italiaan maar ook Cadel Evans, en zelfs de Nederlanders Kelderman en Wout Poels wisten in deze eerste zware bergetappe al tijd goed te maken op de Colombiaan. Urán behield zijn roze trui wel.

Een Nederlandse uitblinker in deze etappe was Albert Timmer van Giant-Shimano. Timmer was al vroeg uit het peloton vertrokken en wist zijn voorsprong erg lang vast te houden. Uiteindelijk werd de Nederlander in de laatste twee kilometer ingehaald door Cataldo en Pantano. Vervolgens streden Catalado, Pantano en Battaglin met zijn drieën om de eindzege. Het was Battaglin die op prachtige wijze het duel wist te winnen.

Etappe 15 – Valdengo naar Plan di Montecampione

De 15e etappe was iets minders zwaar dan de etappe de dag ervoor. In deze etappe moesten de renners één col van de eerste categorie bedwingen aan het einde van de rit. Urán, die nog steeds het roze om zijn schouders droeg, moest alleen op deze laatste col de klassementsrenners goed in de gaten houden.

Al vroeg in de 15e etappe vertrok er een groepje van 12 renners uit het peloton, met onder andere ook Cunego. De Italiaan wist in 2004 de Giro nog te winnen maar zijn vorm is dit jaar niet werd 9 kilometer voor de finish alweer gegrepen door het peloton.

Vanaf dit moment waren het de grote mannen in het peloton die continue aanvallen plaatsten op de roze trui van Urán. Uiteindelijk bleek alleen de aanval van Fabio Aru krachtig genoeg om te ontsnappen. Aru wist de etappe uiteindelijk te winnen en maakte hiermee 42 seconden op goed. Aru is hierdoor naar de vierde plaats gestegen. Evans, Kelderman en Poels verloren alle drie tijd op roze trui drager Urán. Evans staat wel nog steeds tweede, maar Kelderman is gezakt naar een 7e plaats en Poels naar de 10e plaats.