Wielernieuws. Diego Ulissi moet komende maand voor de Zwitserse disciplinaire commissie verschijnen op 23 december. Tijdens de Giro d’Italia werden er abnormale waarden van Salbutamol in zijn bloed gevonden.

Hij had het medicijn met toestemming van de UCI gebruikt toen hij tijdens de Ronde van Italië last kreeg van bronchitis. Maar in zijn bloed werd de dubbele hoeveelheid aangetroffen van welke zijn toegestaan onder het UCI-dopingsreglement, namelijk 1,900 ng/ml in plaats van de toegestane 1,000 ng/ml. En daar wil de Zwitserse antidopingscommissie antwoord op hebben.

Niet meer gebruikt dan toegestaan

Zelf had de 25-jarige Diego Ulissi aangegeven dat hij niet meer dan toegestaan had gebruikt. Dus werd er een gecontroleerde uitscheidingstest gedaan en de Zwitserse commissie wil met de Italiaan van Lampre-Merida over de uitslag spreken. Aan de hand van die uitslag en Ulissi’s uitleg wordt er vervolgens gekeken of er nog meer hoorzittingen nodig zijn en of er een sanctie komt.

Ulissi onderging na de elfde etappe van de Giro een dopingstest waarmee de verhoogde concentraties medicijn naar voren kwamen. Zij team, Lampre-Merida, zette Ulissi meteen op non-actief. Ulissi zei dat hij niet meer medicijn had genomen dan toegestaan en vroeg na het bekend worden van de uitslag van de dopingstest om een test te doen op gecontroleerde uitscheiding van het goedje. Zo kan er worden nagegaan of uitdroging een rol heeft gespeeld in de verhoogde concentratie of dat er mogelijke andere oorzaken zijn waardoor er meer wordt uitgescheiden.

Diego Ulissi talentvolle jonge wielrenner

Diego Ulissi wordt beschouwd als een van de meest talentvolle jonge wielrenners op dit moment. Hij won dit jaar twee etappes in de Giro d’Italia, de vijfde en achtste etappe. Op het moment dat de elfde etappe van start zou gaan, stond hij zevende in het algemeen klassement, op 1:43 van Cadel Evans, die van start mocht gaan in de roze trui. Ulissi viel en moest zo’n vier minuten inleveren en na de rit ook dat plasje. Met het tijdverlies waren zijn kansen verkeken, maar Ulissi fietste dapper door tot in de achttiende etappe toen zijn keelpijn en de koorts te heftig werden en hij besloot af te stappen. Diego Ulissi heeft sinds eind juni geen officiële wedstrijden meer gereden.