De vierde etappe in de Vuelta a España is gewonnen door John Degenkolb van Giant-Shimano. In de 164 kilometerlange rit die van Mairena del Alcor naar Córdoba voerde Cordoba was de Duitser de snelste in de massasprint. Vicente Reynes van IAM Cycling werd tweede en Michael Matthews van Orica-GreenEDGE) werd derde en behoudt de rode trui.

Wilco Kelderman was de beste Nederlander in de koers met een 27ste plaats. Laurens ten Dam werd 38ste en Robert Gesink werd 40ste. Alledrie de Belkin-rijders eindigde in de eerste groep die over de streep ging en dat betekent dat ze geen tijd verloren op Degenkolb. Kelderman staat nu tiende in het algemeen klassement, direct gevolgd door Robert Gesink op de elfde plaats.

Nico Verhoeven van Team Belkin zei na afloop van de rit dat het ondanks de verzengende hitte een ‘perfecte dag’ was geweest. “Onze drie kopmannen, ook Laurens ten Dam, finishen allemaal in de eerste groep en schuiven op in het klassement. We hadden gehoopt dat Paul Martens kon meesprinten, maar het was te steil en warm voor hem. Morgen is een etappe voor Moreno Hofland. Hij heeft vandaag energie gespaard. Hopelijk kan hij morgen gaan sprinten tegen Degenkolb en Michael Matthews.” Hofland deed het rustig aan en kwam ergens in de achterhoede binnen, op ruim een kwartier van Degenkolb.

Vuelta Etappe 5, Priego de Córdoba – Ronda , 180 km

De vijfde rit van de Vuelta wordt eveneens in het zuiden van Spanje gereden en opnieuw worden er temperaturen tot veertig graden verwacht. De start is om 13.10 uur in Priego de Cordoba en de finish in Ronda zal omstreeks 17.40 uur door de eerste renners worden gepasseerd.

Met maar één klim van de derde categorie, wordt deze rit wat makkelijker dan die van gisteren. De Puerto del Saltillo is een derde categorie met de doorkomst op 164,8 km. De klim is met 12,5 kilometer tamelijk lang en de gemiddelde stijging ligt op 3,2%. Daarna is het nog een kleine 20 kilometer naar de streep over een ietwat dalende weg. Het laatste stukje naar de finish toe loopt heel lichtjes op.

Weer kans op massasprint Vuelta

Opnieuw twee tussensprints, bij Encinas Reales op 55 km in de rit, en bij Campillos op 121,5 km in de koers. Er is vandaag ook weer kans op een massasprint, maar ook kan een enkeling of een groepje avontuurlijk ingestelde renners voor de dagzege gaan. Als het hun lukt om op de Saltillo vooruit te blijven rijden, is de kans groot dat zo’n plan lukt.

John Degenkolb bleek gisteren het beste bestand te zijn tegen de hitte en de heuvels. De rit van vandaag is weliswaar iets vlakker, maar niet minder verzengend heet. In grote lijnen kunnen we verwachten dat dezelfde mannen die gisteren voorin eindigden, ook vandaag kunnen meesprinten om de zege. Nacer Bouhanni was er gisteren niet bij, maar vandaag moeten we de jonge Fransman zeker voorin verwachten. Michael Matthews mag deze sprint niet missen om zijn rode trui veilig te stellen. Peter Sagan aast nog altijd op een ritzege in een grote ronde dit jaar. Moreno Hofland is van plan een etappe te winnen en dit is zijn kans. Fabian Cancellara is de ideale underdog.