Vandaag is het eerste Europese wielerevenement op de Europese kalender van start gegaan op het Spaanse eiland Mallorca. Vanaf vandaag tot en met zondag wordt er gefietst in de Challenge Ciclista Mallorca. Het evenement bestaat uit vier aparte wedstrijden en voor elk is er een beker te winnen.

Voor vandaag staat de Trofeo Santanyi-Ses Salines-Campos op het programma. Het peloton is zojuist echt vertrokken nadat om 11.55 uur de geneutraliseerde start plaatsvond op de Plaça Major in Santanyí. De aankomst is rond 16.10 uur in Campos.

Alejandro Valverde, die afgelopen jaar winnaar werd van de UCI World Tour, maakt dit jaar voor het eerst zijn opwachting in deze eerste race, de Trofeo Santanyi-SesSalines-Campos. Afgelopen jaar won de Italiaan Sacha Modolo de trofee. Dit jaar worden Andre Greipel en Nacer Bouhanni –die debuteert in de kleuren van Cofidis – genoemd als favorieten. Ook Elia Viviani die zijn debuut maakt bij team Sky, wordt tot de kanshebbers gerekend. De grote afwezige is Bradley Wiggins die wel had aangekondigd de Challenge de Mallorca te gaan rijden.

Debuut voor Team Roompot Orange Cycling

Ook Team Roompot Orange Cycling maakt zijn debuut als wielerteam binnen het internationale circuit en brengt o.a. Marc de Maar, Reinier Honig en Raymond Kreder mee naar Mallorca. Naast een handvol World Tour teams, staan er toch vooral veel kleinere, pro-continentale teams aan de start.

Het parcours is niet heel moeilijk, er zitten weliswaar vijf heuveltjes van de vierde categorie in, maar het wordt toch vooral een festijn voor de specialisten van de massasprint. Het barst dan ook van die specialisten in Mallorca. Voor MTN Qhubeka rijden Theo Bos, Edvald Boasson Hagen en Gerald Ciolek. Trek heeft Giacomo Nizzolo, Danny van Poppel (specialist) en Bauke Mollema (geen specialist) bij zich, IAM stuurt de talentvolle Mateo Pelluchi vooruit, en het Franse Europcar dat naast een World Tour-licentie greep, neemt specialist Bryan Coquard mee naar het eiland in de Middellandse Zee.

Etappe 2 Challenge Ciclista Mallorca

Morgen wordt er gestreden om de Trofeo Andratx – Mirador d’Es Colomer en daarin zal er wat meer geklommen moeten worden, vooral de Puig Mayor van de tweede categorie is een taaie klim.

De laatste dag van januari staat in het teken van de Trofeo Serra De Tramuntana die van Valldemossa naar Deià voert. Alejandro Valverde won de trofee twee jaar geleden en zal dit jaar pogen hem opnieuw in handen te krijgen nadat hij vorig jaar in handen kwam van Michal Kwiatkowski. Het is de meest bergachtige rit van de vier met zeven bergdoorkomsten.

Tenslotte wordt op de laatste dag, op 1 februari, de Trofeo Playa de Palma – Palma gereden, een vrij vlakke rit met heuvels, één berg en een lange, vlakke aankomst waarbij zeker een massasprint zal plaatsvinden.