Morgenochtend vroeg gaat voor de vierde – en laatste keer – de Ronde van Peking van start. Op het programma staat een vijfdaagse ronde om en door de hoofdstad van China die de afsluiter vormt van het World Tour seizoen. De start van de eerste etappe is rond zes uur ’s morgens Nederlandse tijd.

De grote finale van het wielerseizoen moet het echter stellen zonder het verwachte duel tussen Alberto Contador en Alejandro Valverde. De eerste liet afgelopen week weten dit seizoen niet meer in actie te komen vanwege zijn opspelende knieblessure. Daardoor is Valverde nu de onbedreigde nummer één in het klassement van de UCI World Tour, en die plaats hoeft hij niet meer te verdedigen want de nummer drie, Simon Gerrans heeft ruim 200 punten minder dan Valverde. Ook Valverde blijft dus thuis in Spanje.

Parcours

De Ronde van Peking bestaat uit vijf etappes waarbij in totaal 764,5 kilometer wordt afgelegd. De eerste vier etappes zijn allemaal bergritten en de laatste afsluitende rit vindt plaats in het door smog geteisterde Peking. Dat wordt een vlakke rit over een stratenparcours die start op Plein van de Hemelse Vrede (ofwel het Tiananmen-plein) en eindigt op de wielerbaan in het Vogelnest, het Nationale stadion van Peking waar in 2008 de Olympische Spelen werden gehouden.

Etappe 1: vrijdag 10 oktober Chongli – Zhangjiakou, 167 km
Etappe 2: zaterdag 11 oktober Chongli – Yanqing, 147,5 km
Etappe 3: zondag 12 oktober Yanqing – Qianjiadian Chao Yang Tempel, 176 km
Etappe 4: maandag 13 oktober Yanqing – Miaofeng Mountain Summit, 157 km
Etappe 5: dinsdag 14 oktober Plein van de Hemelse Vrede – Het Vogelnest, 117 km

De bergritten vinden allemaal plaats op grote hoogte waar de lucht behoorlijk ijl is. In combinatie met de smog in en om de Chinese hoofdstad, heeft de Ronde van Peking in de drie jaren dat hij is gereden, de harten van het peloton niet bepaald voor zich kunnen winnen. Dat is dan ook een van de belangrijkste redenen dat de koers na dit jaar van de wielerkalender wordt geschrapt.

Teams

Ondanks de impopulariteit bij de renners, staan alle zeventien World Tour teams aan de start, elk met acht renners. Astana is er, zoals bekend, niet bij vanwege de dopingsperikelen van de broertjes Maxim en Valentin Iglinskiy. Er zijn geen andere teams uitgenodigd. In totaal staan er dus 136 renners aan de start. De strijd om het algemeen klassement in de UCI World Tour Ranking staat weliswaar al vast, maar de strijd om het ploegenklassement is echter nog niet helemaal gestreden. Het Spaanse Movistar voert het ploegenklassement aan met 1440 punten. Tinkoff-Saxo staat tweede met 1186 punten met de hete adem van het Amerikaanse BMC in de nek dat 1104 punten heeft. Omdat zowel Valverde als Contador niet rijen, komt BMC met een topbezetting en zal een poging doen de tweede plaats in het klassement op te eisen.

Kanshebbers

Vorig jaar won de Bask Beñat Intxausti en hij zal dit jaar zijn titel in Peking komen verdedigen. Zijn grootste concurrenten zijn Daniel Martin die een ijzersterk seizoen rijdt, Rui Costa die aan het einde van het jaar goed in vorm lijkt te zijn. Ook Rigoberto Urán, Samuel Sánchez, Tejay van Garderen en Adam Hansen zijn belangrijke kansmakers. De grootste Nederlandse troef is Steven Kruijswijk die in de Ronde van Peking een toptienklassering zou moeten kunnen halen.