Critérium du Dauphiné 2016 Nacer Bouhanni (Cofidis) heeft gisteren de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. Hij bleef de Ier Sam Bennett en de Belg Jens Debusschere voor aan de streep in Saint-Vulbas. Voor de Franse sprinter betekende dit zijn vierde World Tour overwinning van dit seizoen. Alberto Contador behoudt de geel-blauwe leiderstrui.

Doe je voorspelling op de Tour bij 888sport!

Eerste etappe Dauphine 2016

De eerste etappe van Cluses naar Saint-Vulbas was 186 km lang en tamelijk vlak ondanks vier colletjes van de vierde categorie. Een perfecte rit voor Bouhanni die zich bovendien in het groen mocht hijsen omdat hij het puntenklassement nu aanvoert.

De bolletjestrui voor het bergklassement staat ook op naam van Contador maar wordt gedragen door Porte omdat de Spanjaard van Tinkoff al de leiderstrui draagt. De witte trui zit om de schouders van de Fransman Julian Alaphilippe (Etixx-QuickStep).

Alberto Contador is dus ook na de eerste etappe van het Criterium du Dauphiné leider in het Algemeen Klassement. Zondag won de Spanjaard de klimtijdrit waar de Dauphiné bij wijze van proloog mee van start ging.

Terwijl hij helemaal niet van plan was geweest om te winnen, zoals hij na afloop zei. Of om zich op het klassement te richten. De strijd in die klimtijdrit zou tussen hem en Chris Froome gaan – maar die werd derde, achter zijn Sky-teamgenoot Richie Porte. Ook Froome zegt geen ambities te hebben om de Dauphiné te winnen en vooral te rijden als training voor de Tour de France. Daarmee liggen de kansen goed voor Porte om de eindzege in de Dauphiné op te eisen.

Wout Poels beste Nederlander

Beste Nederlander is Wout Poels (Sky) die zesde staat in het algemeen klassement, op 25 seconden van Contador. Daarmee is hij de derde man van team Sky in de top tien, terwijl Mikel Landa twaalfde staat en Michał Kwiatkowski dertiende. Ter vergelijking, Contador’s teammaat die het dichtst bij hem in de buurt staat in het klassement, is Roman Kreuziger met een vierendertigste plaats.

Etappe 2 Dauphine – Crêches-sur-Saône / Chalmazel – Jeansagnière, 168 km

De tweede etappe Wordt een stukje zwaarder dan die van gisteren. Er zijn twee cols van de derde en twee van de tweede categorie en ook daartussen is het landschap grillig met amper vlakke stukken – maar wel met een aankomst bergop. Volgens 888sport wordt deze rit een prooi voor Alaphilippe die 6,00 noteert voor de overwinning. Ook Zimon Gerrans, met een notering van 7,00, maakt veel kans op de ritzege, evenals Edvald Boason-Hagen (8,00) en Greg van Avermaet (9,00).

Ook de derde rit heeft een vergelijkbaar profiel als de rit van vandaag. De rit van donderdag, van Tain-l’Hermitage naar Belley, wordt opnieuw een prooi voor Bouhanni. De laatste drie ritten zijn echter voor de klimmers en klassementsrenners.

Lees alles over wedden op Tour de France 2016 en zet in bij 888sport

Wedden op Dauphine 2016

Ondanks dat hij zegt de Dauphine niet te rijden om hem te winnen, blijft Contador favoriet voor de eindzege met odds van 2,40 bij 888sport. Froome die nog in de opbouw zit en dus nog helemaal niet toe is aan het winnen van titels, noteert desondanks 3,75 voor de eindzege. Porte, die een hele grote kanshebber is naar ons idee, noteert 6,00. Landa noteert 15,00 en Bardet 19.00. Wout Poels wordt als achtste getipt met odds van 26,00.