Alberto Contador heeft de 69ste editie van de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De laatste etappe, een tijdrit over 9,7 kilometer, werd gewonnen door de Italiaan Adriano Malori.

Alberto Contador pakte de rode klassementstrui in de tiende etappe, de tijdrit van het Monasterio Veruela naar Borja. Hij stond de ‘camiseta roja’ daarna niet meer af. Zelf won Contador twee etappes in deze Vuelta, de zestiende etappe die vertrok in San Martín del Rey Aurelio en eindigde op La Farrapona, en de voorlaatste etappe die vertrok in Santo Estevo die finishte op de buitencategorie de Puerto de Ancares. In beide ritten versloeg hij Chris Froome in de laatste kilometers.

Chris Froome werd tweede in het algemeen klassement, op 1:10. Alejandro Valverde werd derde op 1:50 en stond voor het derde achtereenvolgende jaar op het Vuelta-podium. Beste Nederlander was Belkin-renner Wilco Kelderman. Hij eindigde als veertiende op 25:04 van Contador.

Laatste etappe Vuelta a España

De afsluitende tijdrit in Santiago de Compostela werd gewonnen door de Italiaan Adriano Malori van Movistar. Hij had 11:12 nodig om de rit tegen de klok te winnen. Daarbij werd hij een beetje geholpen door het weer: vlak nadat hij zijn winnende tijdrit reed, begon het te regenen en de renners die achter hem startten hadden daar veel last van. De Nieuw-Zeelander Jesse Sergent werd tweede op acht seconden en de Australiër Rohan Dennis pakte de derde plaats op negen seconden van Malori. Wout Poels was de beste Nederlander met de 26ste plaats.

Tot vlak voor het begin van de Vuelta a España zag het er naar uit dat Contador niet mee zou kunnen doen vanwege een scheurtje in zijn scheenbeen en een wond vlak onder zijn knie die maar moeizaam genas. Enkele dagen voor het vertrek in Murcia kondigde de renner van Saxo Tinkoff aan dat hij had besloten om toch mee te doen. Niemand had verwacht, en waarschijnlijk ook Contador zelf niet, dat ‘el Pistolero’ de uiteindelijke winnaar zou worden. Bij de aankondiging van zijn deelname, werd er van uitgegaan dat Contador voor wat etappezeges zou gaan. De man uit Pinto bij Madrid, doet nooit mee ‘voor het meedoen’. Als El Pistolero ergens aan de start verschijnt, is dat om te winnen.

Derde overwinning Vuelta a España voor Contador

Met zijn overwinning boekt Contador zijn derde Vuelta-overwinning. In totaal reed hij de Ronde van Spanje nu drie maal en hij deed ook evenveel keren mee. Met drie Vuelta-overwinningen staat Contador op gelijke voet met zijn landgenoot Roberto Heras die de ronde in 2000, 2003 en 2004 won. Ook de Zwitser Tony Rominger won drie edities van de Vuelta: in 1992, 1993 en 1994. De kans dat de 31-jarige Contador in de komende jaren recordhouder zal worden met vier overwinningen is dan ook heel groot. Of dat komend jaar zal zijn, valt nog te betwijfelen. Contador verdedigde zijn Vuelta-titel namelijk nooit het jaar daarop.

John Degenkolb won het puntenklassement. Luis León Sánchez werd winnaar van het bergklassement en Team Katusha won het ploegenklassement. Contador werd ook nog winnaar van het combinatieklassement.