Alberto Contador heeft gisteren de twintigste etappe van de Vuelta gewonnen. De Spanjaard, die drie keer winnaar was van de Vuelta, soleerde naar de finish op de Angliru, maar pakte niet genoeg tijd op Chris Froome om hem uit het rood te rijden. Wilco Kelderman verloor het duel met Ilnur Zakarin en verliest daardoor zijn podiumplek en komt uit op een vijfde plaats.

Chris Froome, geholpen door zijn teammaat Wout Poels die als tweede bovenkwam, werd derde op 17 seconden. Froome wint daarmee de Vuelta voor het eerste keer in zijn leven. Bovendien heeft de Brit van Team Sky hiermee de dubbel te pakken want eerder dit jaar won hij de Tour al. Froome is de eerste die de Tour-Vuelta dubbel wint. Eerder werd hij al drie keer tweede in de Ronde van Spanje, in 2011, 2014 en 2016.

Vuelta 2017 Chris Froome

Voor Alberto Contador was de winst de droomfinale van een indrukwekkende wielercarrière. Hij won zijn laatste bergrit in stijl en al was de winst niet genoeg om de Vuelta a España voor een vierde keer te winnen, maar wel om een plaatsje op te schuiven in het klassement waarin hij als vierde eindigt.

‘El Pistolero’ was blij met de etappewinst op de steile Alto l’Angliru. “Dit was een fantastische finale. Een mooier einde van mijn carrière bestaat niet. Vandaag was mijn dag. Een beter moment of een betere plek had ik me niet kunnen wensen,” zei Contador na afloop.

Drie Nederlanders in top 10

Vuelta vandaag GettyWilco Kelderman eindigt op de vijfde plaats in deze Ronde van Spanje. Op de Angliru kon hij niet aanhaken bij Ilnur Zakarin waardoor hij zijn podiumplaats moest inleveren. “Ik kon wel goed volgen tot anderhalve kilometer van de meet. Toen was het gewoon klaar. Jammer. Net niet gelukt,” was Keldermans eerste reactie. Toch is hij wel tevreden met deze plaats, bleek uit zijn woorden tegen de NOS. “Vijfde? Dat is een teleurstelling als je zo dichtbij bent. Maar die anderen waren net wat beter. Klaar. Vooraf zou ik hier zeker voor tekenen,” aldus Kelderman.

Wout Poels is staat zesde in het algemeen klassement. Zijn taak in deze Vuelta was om Chris Froome bij te staan en die rol heeft hij met glans vervult, zoals gisteren op de Angliru bleek. Froome kan zich geen betere helper wensen als deze Nederlander. Ook Steven Kruijswijk zit in de top tien en eindigt op de negende plek.

Laatste etappe en huldiging Vuelta

Vandaag volgt de laatste etappe die zal eindigen bij de Cibeles-fontein in Madrid. Echte verschuivingen zullen er niet meer plaatsvinden in het klassement. In Madrid zullen de sprinters nog één keer de strijd aangaan voor de dagzege, en daarna volgt de huldiging van Chris Froome.

De laatste etappe van de Vuelta eindigt traditiegetrouw in Madrid met een soort veredeld criterium. Het wordt een korte, vlakke rit van 117,6 km waarin de sprinters het voor het zeggen hebben. De renners vertrekken later deze middag vanuit Arroyomolinos, een voorstad van Madrid, en om 17:00 uur is de officiële start in Móstoles. Rond 20:20 uur wordt er gesprint op de Plaza Cibeles en weten we wie de eindsprint wint.

Veredeld criterium

Rond 19:00 uur passeren de eerste renners voor het eerst de finishlijn, bij de bekende Cibeles-fontein in Madrid, als ze 71.8 km hebben afgelegd. Er volgt nu een stratencircuit waarop een achttal ronden van 5,6 kilometer worden afgelegd. Daar zitten wat haakse bochten en u-bochten in, maar de straten van dit circuit zijn allemaal recht. Wanneer de meet voor de negende keer wordt gepasseerd, wordt er gesprint om de zege in deze laatste Vuelta-etappe van 2017.

Hoewel er dit jaar geen echte sprinters aan de start van de Vuelta zijn verschenen, is er één man die er tussenuit springt. De Italiaan Matteo Trentin schreef drie etappes op zijn naam. Ook staat hij derde in het puntenklassement met 127 punten, één puntje minder dan Vincenzo Nibali die er 128 heeft.

Froome gaat aan de leiding met 153 punten. De winnaar verdient 25 punten en met de tussensprint (bij de derde doorkomst over de finishlijn) zijn er 4 punten te vergeven aan de winnaar. Trentin moet derde of beter zijn bij de tussensprint én de rit winnen om Chris Froome van de troon te stoten. De kans is wel vrij groot dat Froome hand in hand met zijn ploegmaten ver achter het sprintgeweld over de finish komt.

Voorspellingen Ronde van Spanje 2017

Wedden op wielrennen? De vraag is of Trentin de afgelopen dagen waarin hij ook nog wat kunstjes probeerde, niet teveel van zijn krachten verbruikt heeft. Bookmaker Mr Green noteert 1.95 voor de etappezege voor Trentin en 2.40 voor het winnen van het puntenklassement. Voor die tweede trui, de groene, noteert Froome 1.55.

Andere kanshebbers op de ritzege in Madrid, zijn Edward Theuns (4.75), Magnus Cort Nielsen (5.00), Sacha Modolo (7.00), Juan José Lobato (13.00) en Gianni Moscon (34.00).