Chris Froome start over enkele weken als favoriet in de Tour de France. Hij won de Ronde van Frankrijk in 2013, 2015 en 2016 met overmacht en hoopt dit jaar zijn titel te prolongeren. Froome heeft maar weinig wedstrijden gereden dit jaar, dus wordt het een verrassing hoe hij het gaat doen in Frankrijk.

Het voorseizoen van de Brit is geen goede graadmeter voor zijn prestaties in de Tour. Dat was het afgelopen jaar niet en ook dit jaar reed hij weinig wedstrijden omdat hij zich liever concentreert op de Tour zelf om daar op het juiste moment te kunnen pieken. Daarbij kwam dit jaar het ongeluk van een aantal weken terug waarbij Chris Froome tijdens een trainingsrit van zijn fiets werd gereden door een automobiliste.

Wedden op de Tour! Voorspel en win bij 888sport

Chris Froome Tour de France 2017

In de Tour de Romandie eindigde hij onlangs als 23ste en klaagde hij over ‘wat kleine probleempjes met de rug’. Momenteel rijdt Chris Froome het Criterium du Dauphiné, wat zijn laatste voorbereiding op de Tour zal worden. Later in het seizoen zal hij pogen om de Vuelta voor het eerst in zijn carrière te winnen.

In een interview vertelde Froome dat hij Richie Porte (BMC Racing) die de Tour de Romandie won, Alberto Contador (Trek-Segafredo) en de Fransman Romain Bardet (AG2R La Mondiale) die vorig jaar tweede werd, als zijn gevaarlijkste concurrenten in de Tour de France van dit jaar beschouwd. “Mijn grootste bedreigingen komen van de jongens die de Giro niet hebben gereden, Richie Porte, Alberto Contador en Romain Bardet,” zei Froome tegen Reuters.

Weinig te duchten van Nairo Quintana?

Nairo Quintana (Movistar) noemde hij dus niet, en daarnaar gevraagd legde hij uit dat hij verwacht dat de Colombiaan teveel last zal hebben van de uitdaging om zowel de Giro d’Italia én de Tour de France te willen rijden binnen hetzelfde seizoen. “Ik denk dat het heel zwaar gaat worden voor Nairo om zowel de Giro als de Tour te doen,” aldus Froome.

Quintana werd tweede in de Giro achter Tom Dumoulin. De Limburger liet hem tot het uiterste gaan en de vraag is of Quintana in amper een maand voldoende hersteld is om een serieuze poging te kunnen doen om het algemeen klassement in de Tour op te eisen. Maar helemaal zeker is Froome daar ook niet van. “Hij zou het beter kunnen doen in de Tour omdat hij een renner is die het altijd beter doet in zijn tweede grote ronde dan in de eerste”.

Goeie Tour dit jaar voor Richie Porte

Ook van Richie Porte verwacht hij veel. “Richie was geweldig dit seizoen, hij won de Tour Down Under en pas nog de Tour de Romandie. Ik denk dat het parcours van de Tour dit jaar Richie heel goed ligt,” zei Froome. “Hij heeft absoluut een kans om dit jaar te winnen. Dit seizoen heeft hij laten zien wat hij kan. Ik geloof altijd in Richie.”

Afgelopen jaar eindigde Richie Porte als vijfde in de Ronde van Frankrijk nadat hij tijd verloor in de eerste week vanwege een mechanisch probleem. Iedereen herinnert zich het mechanische probleem dat Froome had in een van de laatste zware bergetappes vorig jaar. Hij reed een stuk op een fiets van een ander omhoog en liep een gedeelte, Froome werd niet gediskwalificeerd en won de Tour toch nog op tijd.

Voorspellingen Tour 2017

Lees: wedden op wielrennen. Ook dit jaar zal de favoriet weer afhankelijk zijn van zijn helpers, waaronder Geraint Thomas en de onbetaalbare Wout Poels die hem afgelopen jaar geniaal van dienst was. Froome start dus als favoriet maar het is even afwachten of zijn rug goed hersteld is (een TUE doet altijd wonderen, natuurlijk, en de extra ondersteuning door Team Sky biedt ook zo zijn voordelen) en of hij op het goede moment kan pieken.

Bookmaker 888Sport noteert 1.80 voor Froome als winnaar van de Tour. Richie Porte wordt als goede tweede gezien met 4.00, Nairo Quintana staat op 7.00 en Alberto Contador op 9.00. De Fransman Romain Bardet noteert 17.00 voor de winst, en Wout Poels, die wanneer hij voor eigen winst zou mogen rijden bijvoorbeeld bij uitvallen van Froome, noteert op dit moment 201.00 voor de eindzege.