Tom Dumoulin was de grote afwezige bij de presentatie van de Tour de France 2018, waarna Tour-directeur Christian Prudhomme hem uitdaagde om deel te nemen aan de Ronde van Frankrijk voor een krachtmeting met Christopher Froome – een strijd waar iedereen naar uitkijkt. Ook Froome zelf, zo bleek in een gesprek met Cycling News.

Tom Dumoulin won afgelopen jaar de Giro d’Italia en vestigde daarmee zijn naam als grote ronde winnaar. De tijdritspecialist had het eerder al goed gedaan in de Vuelta a España 2015 waar hij dagenlang in de rode trui reed.
Met zijn overwinning in de Giro van afgelopen jaar, is hij op dit moment waarschijnlijk de enige wielrenner ter wereld die zich kan meten met Chris Froome. Froome won afgelopen jaar zijn vierde Tour de France en pakte daarna de dubbel met ook de overwinning in de Vuelta.

Froome vs Dumoulin in Tour 2018

Tom Dumoulin wielrennen wedden favorieten GettyAfgelopen weekend liet Chris Froome weten dat hij uitkijkt naar zijn eerste echte duel met Tom Dumoulin in een grote ronde, of dat nu in de Tour van komend jaar is, of later als dat zo uitkomt. “Hij maakt absoluut onderdeel uit van de nieuwe generatie grote ronde-renners. Hij is iemand tegen wie ik nog niet echt man-tegen-man heb gestreden in de zin van een Grote Ronde, dus ik kijk zeker uit naar die uitdaging,” zei Froome. “Het is ook goed voor mij om iemand te hebben die me echt kan pushen.”

De afgelopen jaren won Chris Froome de Tour de France met groot gemak, en als er al concurrentie was, zoals afgelopen jaar van Romain Bardet, kon Froome dat opvangen door een goede tijdrit te rijden. Maar afgelopen najaar moest Chris Froome tijdens het WK tijdrijden een minuut toegeven op wereldkampioen Dumoulin. Als Dumoulin de Tour of een andere grote ronde rijdt, wordt winnen een stuk lastiger voor de Brit van Team Sky.

Verdien met wedden op wielrennen! Zet in bij Mr Green

Parcours Giro beslissend

“Het was zeker geen verrassing voor me toen hij de Giro d’Italia won. Voor de race had ik trouwens gewed met vrienden dat hij zou winnen, en hij liet zien dat ik gelijk had. Ik zag het aankomen. Het zat er al een tijdje aan te komen,” aldus Froome die komend jaar zijn vijfde Tour zege hoopt te pakken. Tom Dumoulin weet nog niet of hij de Tour gaat rijden, hij wacht de bekendmaking van de Giro (zie: parcours Giro d’Italia 2018, red.) eind november eerst nog af voordat hij zijn keuzes voor komend jaar maakt.

De Tour de France rijden is logische volgende stap voor Dumoulin. Hij liet weten dat hij de Grote Ronde met het meest gunstige parcours zal kiezen. De Tour de France heeft slechts 31 kilometer aan tijdritten en dat is voor Dumoulin niet erg aantrekkelijk. Hij wacht dus af hoe de Giro eruit zal zien voordat hij besluit of het de Giro of de Tour wordt. En of het grote duel tussen hem en Froome in 2018 zal plaatsvinden.

Debuut Chris Froome in Giro?

Chris Froome Tour de France wedden GettyOok Froome houdt de mogelijkheid open dat hij komend jaar voor het eerst in zijn leven de Giro zal rijden – en daarmee de Giro-Tour dubbel. Hij heeft duidelijk gemaakt dat de vijfde Tour-overwinning zijn prioriteit heeft, maar nadat hij afgelopen jaar de dubbel in de wacht sleepte met de Tour-Vuelta, is deelname aan de Giro om daarna de Tour te rijden wel een echte uitdaging.

“Zoals het er nu voor staat zou er geen reden moeten zijn waarom ik de Tour komend jaar niet zou rijden,” zei Froome. “We hebben het parcours van de Giro nog niet gezien, maar het is een mogelijkheid – absoluut”. Het vooruitzicht om tegen Dumoulin te rijden is daarbij ook een welkome uitdaging voor de onbetwiste grote ronde-renner van dit moment. Of hij de Giro zal rijden, hangt ook van het weer af: de Giro zal starten in Jeruzalem en daarna naar Italië verkassen waar het weer in het zuiden beduidend warmer is met minder kansen op sneeuw dan in het noorden.

Weddenschappen Tour de France 2018

Over Tom Dumoulin is Froome vol lof. “Hij is duidelijk heel anders dan mijn andere rivalen,” aldus de Brit. “Hij is de sterkste tijdrijder ter wereld en heeft daarnaast ook heel veel zelfvertrouwen tijdens het klimmen. Hij weet hoe hij zijn krachten moet verdelen. Ik moet eigenlijk zeggen dat van alle grote ronderenners hij de enige is die zijn krachten weet te verdelen, zelfs als er versnellingen in een klim zijn. Mensen zien hem gelost worden, alleen wordt hij niet gelost, hij is gewoon bezig om zijn krachten te verdelen. Hij is de enige andere Grote Ronde-renner die ik dat heb zien doen en ik denk dat het een grote vaardigheid is om dat ook te beheersen,” aldus Froome.

Bij bookmaker Mr Green kun je nu al een Tour de France voorspelling voor komend jaar doen. Froome is duidelijk favoriet met een notering van 2.00, gevolgd door Tom Dumoulin die 3.75 noteert voor de winst – als hij meedoet.