Vuelta 2017. Vorige week werd hij voor de vierde maal gehuldigd als winnaar van de Tour de France en vanaf 19 augustus tracht hij voor het eerste de Vuelta a España te gaan winnen. Chris Froome staat dan aan de start van de Ronde van Spanje, de koers die hij al driemaal besloot als nummer twee. Ook werd hij al eens vierde.

Kortom, de Vuelta ligt de Brit prima, maar telkens kwam hij net even te kort, wat ook samenhangt met het relatief lage aantal tijdritkilometers in de Vuelta. In 2011 meldde hij zich voor het eerst als klassementsrenner door slechts elf seconden toe te geven op Juan Cobo. De andere twee keer dat hij op het podium eindigde moest hij Contador en Quintana voor laten gaan. Die eerste is nu ook van de partij, maar duidelijk over zijn top heen, terwijl Quintana verstek laat gaan.

Froome wil Vuelta 2017 winnen

Froome is er op gebrand om de 72e editie van de Vuelta op zijn naam te schrijven. “De Vuelta is een ronde waar ik van houd. De koers is zwaar en slopend, maar ik hou van die drie weken. De Tour en de Vuelta in één jaar tijd winnen zou ongelofelijk zijn'”, aldus de Britse renner. Tot 1995 werd de Vuelta in het voorjaar gehouden, daarna in het najaar en dus na de Tour. Sindsdien slaagde niemand er in om in beide rondes te zegevieren, wat er natuurlijk ook mee samenhangt dat velen het niet eens proberen. Zo zwaar is de opdracht.

Parcours Vuelta 2017

Maar is het parcours in 2017 op het lijf geschreven van Froome? In de 21 ritten zijn vijftig beklimmingen opgenomen. Het avontuur begint met een tijdrit voor teams van slechts 13,8 kilometer waarin zijn team Sky niet zoveel verschil zal kunnen maken. De zestiende etappe is de individuele tijdrit van 42 kilometer, een afstand waarover hij tevreden zal zijn. Maar daarna komen er nog wel twee bergritten en twee heuvelige etappes waarin zijn opponenten weer terug kunnen slaan.

Welke prominente Nederlanders staan aan de start in het Franse Nimes? Wilco Kelderman is de kopman van Sunweb, dat Tom Dumoulin dus thuislaat. Ook Sam Oomen zit in de equipe en het talent debuteert in een grote ronde. Steven Kruijswijk zal namens LottoNL-Jumbo proberen hoog te eindigen in het klassement, Wout Poels zal bij Sky vooral Froome ondersteunen.

Voorspelling Vuelta 2017

Wedden op Vuelta a España? Chris Froome is favoriet op @1.85 bij bookmaker Mr Green, gevolgd door Vincenzo Nibali op @4.50 en Alberto Contador op @6.00. Steven Kruijswijk noteert @34.00.