Cadel Evans nam afscheid van het wielrennen op het allerhoogste niveau in de Tour Down Under. Het was zijn laatste wedstrijd op World Tour-niveau. Hierna rijdt hij één wedstrijd, de ‘Cadel Evans Great Ocean Road Race’, de koers waaraan hij zijn naam verbond die op 1 februari wordt gereden. Daarna is het echt voorbij voor de man die misschien wel de belangrijkste Australische wielrenner uit de geschiedenis is.

Evans eigen wielerevenement

Zijn naam verbinden aan een nieuw wielerevenement, is de laatste geuzendaad van Cadel Evans. gedurende zijn carrière heeft hij enorm veel betekend voor het Australische wielrennen. In 2005 reed hij zijn eerste Tour de France en werd meteen de eerste Australiër sinds Phil Anderson die bij de beste tien eindigde; in 2007 and 2008 werd hij tweede en in 2011 won hij hem. In 2007 was hij de eerste ‘Aussi’die de UCI ProTour won en in 2009 was hij de eerste die de wereldtitel pakte bij het UCI Wereldkampioenschap op de weg.

Mede, en waarschijnlijk vooral door de successen van Cadel Evans beleefde de wielersport in Australië een enorme groei. Inmiddels zijn er meerdere professionele Australische wielerteams, waarvan Orica-GreenEDGE de bekendste is, er zijn tal van succesvolle Aussies te vinden binnen het peloton, zoals Simon Gerrans, Michael Rogers, Richie Porte, Mark Renshaw, Michael Matthews, Heinrich Haussler en Adam Hansen. maar ook is er een flinke aanwas aan jong en aanstormend talent: Steele Von Hoff, Jack Bobridge, Luke Durbridge, Jack Haig, Nathan Haas en natuurlijk Rohan Dennis die afgelopen weekend winnaar werd in de Tour Down Under.

Evans had de Tour Down Under graag met een zege willen afsluiten, om daarmee in stijl afscheid te nemen van de World Tour. Hij moest genoegen nemen met de derde plaats. Zijn BMC-teamgenoot Rohan Dennis won en de tweede plaats was voor Richie Porte, het werd een Australische ‘clean sweep’, iets waar Evans heel goed mee kan leven.

Cadel Evans Great Ocean Road Race

Hij heeft nog één kans om zijn wielercarrière met een zege af te sluiten in zijn ‘eigen’ Cadel Evans Great Ocean Road Race, de wedstrijd waaraan hij zijn naam gaf. Liever dan winnen hoopt Evans dat deze nieuwe koers een blijvertje wordt waar in de toekomst veel grote namen op af zullen komen. “Ik hoop dat het een evenement wordt dat mooi aansluit op de Tour Down Under, waardoor wielrennen hier in Australië groter, zelfs nog aantrekkelijker wordt voor een internationale scene gedurende de Australische zomer – net iets meer dan we nu al hebben,” aldus de 37-jarige Evans.

Net als Victorian Major Events – de organisator van de Cadel Evans Great Ocean Road – hoopt de voormalige Tour-winnaar dat de wedstrijd binnen drie jaar een World Tour status zal krijgen: “Voor mij is het waarschijnlijk dat ik iets kan teruggeven aan de sport die mij de voorbije jaren zoveel heeft gegeven – de beste manier waarop ik uit de sport kan stappen. En als sportman is het echt heel bijzonder als er een evenement naar je wordt vernoemd als je nog in leven bent,” zei Evans.

Ook Team Sky zal zijn opwachting maken, met in de gelederen Richie Porte, een andere succesvolle Australische wielrenner. Porte kijkt er heel erg naar uit om de weg te mogen delen met Evans op 1 februari. “Met Cadel rijden tijdens de Great Ocean Road… dat wordt echt wel iets heel bijzonders,” zei Porte. “Er zijn meerdere grondleggers geweest voor het Australische wielrennen, maar waarschijnlijk is hij de meest succesvolle Australiër ooit, dus over een paar jaar is het echt heel cool dat ik kan zeggen dat ik met hem heb gereden tijdens zijn laatste wedstrijd,” aldus Porte.