Brabantse Pijl 2015. Het Belgische wielerseizoen gaat na de kasseienklassiekers traditiegetrouw verder met de serie heuvelklassiekers. De eerste uit die reeks is de Brabantse Pijl (1.BC) die tegelijkertijd ook het sluitstuk vormt van de zes wedstrijden van de Flanders Classics. Dit jaar wordt de Brabantse Pijl voor de 55ste keer gereden en de Belg Philippe Gilbert gaat op weg als titelverdediger.

De start is evenals in de afgelopen jaren in Leuven waar de race om 12.36 uur bij het stadhuis op gang wordt geschoten. De rit is 205,4 kilometer lang en tegen de klok van 17.36 uur worden de eerste renners in Overijse verwacht alwaar wordt gefinisht op de Brusselsesteenweg. Er zijn 26 hellingen in het parcours opgenomen.

Parcours Brabantse Pijl 2015

Na de start in Leuven is het parcours in de eerste vijftig kilometer nog zo goed als vlak. Het peloton rijdt richting Braine-le-Château in Waals Brabant. Daar maken zij zich op voor de Rue de Hal, de eerste helling van de zesentwintig, die op 57 kilometer in de koers ligt. Als de renners weer in Vlaams Brabant zijn aangekomen, volgt de tweede klim, de Alsemberg (69 km). Daarna komen de Bruineput (75 km) en Krabbosstraat (77 km) aan de beurt.

Na het opnieuw binnenrijden van Waals-Brabant wachten onder andere de Rue de Nivelles (85 km) en de Chaussée de Bruxelles (95 km) en de Rue François Dubois (112 km).

Na 115,6 kilometer rijden de renners Overijse binnen, maar dan moeten ze eerst nog vier heuvels passeren (Hertstraat op 118 km, Holstheide op 125 km, IJskelderlaan op 131 km, Schavei op 135 km) alvorens ze aan het toetje mogen beginnen: Het slotcircuit dat begint nadat ze op 135.3 kilometer de finishlijn in Overijse voor de eerste keer passeren.

Het laatste stuk van de race bestaat uit drie plaatselijke ronden, elk met een lengte van 23,4 kilometer. Daarin zitten steeds vijf heuvels: de Hagaard (138, 161 en 184 km), de Hertstraat (142, 165 en 188 km), de Holstheide (148, 171 en 195 km), de IJskelderlaan (155, 178 en 201 km) en de Schavei 158, 182 en 205 km). Nadat de renners voor de laatste keer boven zijn gekomen op de Schavei, is het nog 200 meter naar de finish op de Brusselsesteenweg.

Negentien Nederlanders in Brabantse Pijl

Er rijden negentien Nederlanders in de Brabantse Pijl. Roompot neemt Johnny Hoogerland mee als kopman, plus Jesper Asselman, Huub Duyn, Reinier Honig, Michel Kreder, Maurits Lammertink Marc de Maar en Mike Terpstra. LottoNL-Jumbo start met Wilco Kelderman als wegkapitein en verder staan Brian Bulgac, Bert-Jan Lindeman, Mike Teunissen, Nick van der Lijke en Moreno Hofland aan de start. Giant-Alpecin start met Roy Curvers en Tom Stamsnijder. Pim Ligthart rijdt voor Lotto Soudal, Danny van Poppel start voor Trek Factory Racing en Marco Minnaard rijdt namens Wanty Groupe – Gobert.

Kanshebbers Brabantse Pijl 2015

Michael Matthews is ongenaakbaar in de sprint maar ook een hele explosieve klimmer. De laatste klim op de Schavei, gevolgd door de vlakke 200 meter naar de finish maakt dat hij de beste papieren heeft. Hij pakte de puntentrui en een etappezege in Parijs-Nice, werd derde in Milaan-Sanremo en schreef de eerste etappe in de Ronde van het Baskenland bij op zijn palmares. Matthews wordt gezien als de grootste kanshebber om de Brabantse pijl te winnen en Phillipe Gilbert op te volgen. Maar ook Gilbert zelf behoort natuurlijk tot de grote kanshebbers en hij heeft één ding alvast mee: hij is een Belg. En die hebben terugkijkend op de geschiedenis van de koers, 67% kans om te winnen. Plus dat Gilbert de Brabantse Pijl won in 2011 en 2014. Fabio Felline liet zichzelf dit seizoen al meermaals zien, en dit parcours, met veel kleine gemene klimmetjes is hem op het lijf geschreven.

Julian Alaphilippe is een renner die zich steeds meer ontpopt als een man van de voorjaarsklassiekers en de Brabantse klimmetjes zijn een kolfje naar zijn hand, Ook Tony Gallopin, Nathan Haas, Maciej Paterski, Jonathan Hivert, Ramunas Navardauskas, Davide Rebellin en natuurlijk Bryan Coquard behoren tot de favorieten.

Naast Gilbert worden Gianni Meersman, Jan Bakelants en Bjorn Leukemans als Belgische titelaspiranten genoemd. Bij de Nederlanders hebben Wilco Kelderman, Michel Kreder, Pim Ligthart, en Johnny Hoogerland de beste kansen.