Vandaag wordt de Baskische eendagsklassieker de Clásica San Sebastian gereden in de gelijknamige stad in Spaans Baskenland. Adam Yates is titelverdediger en Greg van Aevermaet, die afgelopen jaar bijna won maar vlak voor de streep onderuit werd gemaaid door een motor, gaat een nieuwe poging doen. Bauke Mollema is ook van de partij, evenals vele andere namen die ook de Tour reden.

Clásica San Sebastian 2016

De Clásica San Sebastian werd ooit bedacht om het Baskische wielrennen weer op de kaart te zetten, want Baskenland was immers de bakermat van de Spaanse wielrensport en het was ook waar alle Spaanse fietsen werden gemaakt.

De rit is 219 km lang, bevat zes cols en het sluitstuk wordt dit jaar gevormd door de Mugil, een 1,9 kilometer lange klim met een gemiddelde helling van 10,5 % maar met een stuk bovenaan de klim waar het zelfs met 23% omhoog gaat. Daarna is het een stukje dalen naar de meet. De geplande finale was aanvankelijk dezelfde als vorig jaar, maar vanwege de valpartijen en paaltjes in de weg verbood de UCI om de Bordako Tontorra als laatste berg te behouden alvorens te finishen.

Een voorspelling wielrennen doen? Zie onder meer

Lastige taak voor Adam Yates

Afgelopen jaar won Adam Yates de Clásica San Sebastian met een solosprint waarin hij Phillipe Gilbert en Alejandro Valverde achter zich liet – en onderweg de gevloerde Van Avermaet voorbij reed. Bauke  Mollema werd zesde.

Yates die momenteel zeer sterk rijdt, wordt opnieuw tot de grote kanshebbers gerekend. Zijn Orica-GreenEdge sport-directeur Neil Stephens liet in een persbericht weten dat winnen nog niet zo eenvoudig zal zijn voor Yates, die vierde werd in de Tour de France. “Een van de moeilijkste dingen in het wielrennen, is winnen. Maar een ding is nog moeilijker, en dat is terugkomen en proberen om voor een tweede keer te winnen. We hebben een lastige taak voor de boeg maar we gaan voor opnieuw een goed resultaat op zaterdag”. Het is wel een groot voordeel voor Yates dat hij Baskenland goed kent, want Orica-GreenEdge heeft er zijn thuishaven gevestigd.

Bauke Mollema

Bauke Mollema zat de laatste jaren al vaker dichtbij de overwinning. Twee jaar terug werd hij zelfs al eens tweede. De afgelopen vier jaar pakte hij steevast een plek bij de beste tien. Dat Mollema al snel was hersteld van de afmattende laatste dagen in de Tour bleek wel toen hij in Boxmeer het Criterium Daags na de Tour won. De Baskische TV noemt Mollema samen met Valverde en Yates de grootste kanshebbers.

Greg van Avermaet reed een hele sterke Tour de France. Hij won de vijfde etappe en reed vervolgens drie dagen in het geel. Alejandro Valverde is een sterke afdaler en maakt dus een goede kans om te winnen in San Sebastian. Ook Joaquim Rodríguez, Julian Alaphilippe, Daniel Martin, Alberto Contador, Michał Kwiatkowski, Steven Kruijswijk, Ion Izagirre, en Alexis Vuillermoz worden tot de kanshebbers gerekend. Een van de Dark Horses is Jarlinson Pantano, die in de Tour een etappe won door weg te rijden van de rest in een afdaling.

Wedden op wielrennen

Zet nu bij bookmaker 888Sport al in op de Ronde van Vlaanderen 2017! Lees meer: Voorspellingen wielrennen.