Olympische Spelen 2016 baanwielrennen. Vandaag gaat het baanwielrennen van start met de kwalificaties voor de Team Sprint en vervolgens de heats en de finale. Het Nederlandse sprintteam heeft met Theo Bos een belangrijke troef in handen voor een medaille. Ook wordt de kwalificatie voor Ploegenachtervolging bij de heren en de dames gereden. Bij de heren zullen alle ogen op het Britse team zijn gericht, waarin ‘Sir Wiggo’ prominent aanwezig is.

Een voorspelling wielrennen doen? Zie onder meer

De dag start met de kwalificaties voor de team sprint bij de heren. Hieraan doet een Nederlands team mee waarin Jeffrey Hoogland, Matthiijs Büchli en Theo Bos deel van uitmaken. Bos won in maart de zilveren medaille op de spint tijdens het WK Baanwielrenen in Londen en dat was zijn eerste succes nadat hij terugkeerde naar de baan na een aantal jaren wegwielrennen. In 2004 in Athene won Bos zilver op de sprint en de wereldtitel in Australië. Ook in 2006 en 2007 was hij de beste van de wereld en in 2006 pakte hij ook de wereldtitel voor Keirin.

Voor de mannen staan vandaag behalve de team sprint kwalificaties ook de heats, de halve finale, troostfinale en de grote finale zelf op het programma en er zijn medaillekansen voor Nederland dat met Theo Bos als motor een sterk team neerzet. Nieuw-Zeeland is favoriet voor de Team Sprint met een notering van 1.45 bij 888Sport. Frankrijk noteert 5.50 en Nederland 6.50.

Ploegenachtervolging baanwielrennen Olympische Spelen 2016

Een ander hoogtepunt van het baanwielrennen vandaag is de kwalificatie voor team-achtervolging bij de mannen. Voor Nederland doen Tim Veldt, Joost van der Burg, Jan-Willem Schip en Wim Stroetinga mee aan de ploegenachtervolging bij de mannen. Ze krijgen zware concurrentie van Australië, Nieuw Zeeland, Duitsland en natuurlijk de heersende Olympische kampioen, Groot-Britannië. Ook wordt vandaag de kwalificatie voor de teamachtervolging bij de vrouwen gereden, maar daaraan neemt geen Nederlands team deel.

De aandacht bij de ploegenachtervolging bij de mannen zal dus vooral naar Engeland uitgaan, want daar doen Ed Clancy, Owain Doull, Steven Burke en Bradley Wiggins mee – en in deze volgorde. Dat liet coach Heiko Salzwedel weten aan Cycling News. Hij vertelde ook dat het team tijdens de training al officieuze nieuwe wereldrecords heeft gereden.

“Ze breken wereldrecords bij de training. Dat is geen geheim en een aantal mensen heeft het ook gezien. Hoe veel sneller, daar ga ik verder niet op in,” zei Salzwedel. Het huidige wereldrecord is al in handen van Groot-Britannië en dat reden ze tijdens de vorige Olympische Spelen in Londen in 2012. Toen reed het team een tijd van 3:51:659.

Maar eerder dit jaar, tijdens het WK dat ook in Londen werd verreden, won Australië voor het Britse team. Maar het Engelse team heeft hard getraind en de vorm is veel beter dan tijdens het WK. Wiggins zelf ziet in Australië en noemt ook Nieuw-Zeeland als grootste concurrenten voor de medaille, en dan vooral Australië omdat ze zoveel goede renners hebben dat zelfs als alle vier de geselecteerde renners plotseling zouden uitvallen, ze nog een kist vol renners in reserve hebben die allemaal een wereldrecord te rijden…

Cavendish op Engelse reservebank

Bij de Engelsen zit Mark Cavendish helemaal achteraan op de reservebank voor de ‘Team Pursuit’ te pruilen. Hij verliet speciaal de Tour de France om zich te kunnen richten op juist dit onderdeel, maar werd niet geselecteerd. Zelf hintte Cavendish erop dat Wiggins hem er niet bij wilde. “Hij werd er super gestrest door, hij wil de held zijn, en zo. Ik doe nu alleen de Omnium”.

Wedden op wielrennen

Een voorspelling wielrennen doen? Lees: wedden op wielrennen. Groot-Brittanië met ‘Wiggo’ is favoriet voor de ploegenachtervolging en noteert 1.50 bij 888Sport. Het gevreesde Australië noteert ‘slechts’ 2.60 en Nieuw-Zeeland 17.00. Nederland behoort met een notering van 67.00 niet echt tot de favorieten. Voor iedere ingezette euro krijg je het vetgedrukte bedrag terug bij een juiste voorspelling!

Programma baanwielrennen – 11 augustus 2016

21:00-23:45 uur
mannen baanwielrennen team Sprint: kwalificaties
vrouwen baanwielrennen team achtervolging: kwalificaties
mannen baanwielrennen team Sprint: halve finales
mannen baanwielrennen team achtervolging: kwalificaties
mannen baanwielrennen team Sprint: troostfinale
mannen baanwielrennen team Sprint: finale