UPDATE – Anna van der Breggen heeft goud gewonnen in de wegwedstrijd van de Olympische Spelen 2016. Annemiek van Vleuten, die op kop lag en de gouden medaille leek te gaan winnen, kwam tien kilometer voor de finish hard ten val in de afdaling. Mara Abbott lag vervolgens enkele kilometers op kop maar werd kort voor de finish ingehaald door het groepje achtervolgers. Johansson uit Zweden pakte het zilver en brons ging naar Longo Borghini uit Italië. Marianne Vos werd negende.

Olympische Spelen 2016 wegwedstrijd vrouwen. Na de wegwedstrijd voor mannen van gisteren bij het wielrennen Rio 2016, is vandaag de beurt aan de vrouwen. Waar de meeste wielerliefhebbers zich de magistrale gouden medaille voor Marianne Vos in 2012 vast nog kunnen herinneren, weten diezelfde liefhebbers ook dat de verhoudingen in het vrouwenfietsen enigszins zijn verschoven.

Vos is niet langer de alleenheerser op alle disciplines van het professionele fietsen, maar moet her en der steeds meer eerste plekken afstaan aan andere wereldtoppers. Na vandaag weten we of ze haar titel kan verdedigen, of dat ze het met een andere klassering zal moeten doen.

Een voorspelling wielrennen doen? Zie onder meer

Parcours wegwedstrijd Rio 2016 vrouwen

De wegrit die de dames op de Olympische Spelen moeten afleggen is een pittige; 141 kilometer met een aantal pittige klimmen én een kasseienstrook. Het einde van het parcours is vlak, wat misschien weer een voordeel op kan leveren voor de rensters met het betere sprintwerk in de benen. De route die er wordt afgelegd zorgt er in ieder geval voor dat er vooraf weinig gezegd kan worden over wat voor een rit het nou precies gaat worden.

Medaille voor Anna van der Breggen?

Hoewel Vos dus nog steeds als een van de grote namen uit het fietsen geldt, zijn er een aantal van haar landgenoot evenmin ‘klein’ te noemen. Het Nederlandse kwartet wordt namelijk vervuld met Anna van der Breggen, Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten waarvan de eerstgenoemde misschien wel een van de grootste kanshebbers is op een Nederlandse medaille tijdens deze wegrit. Het verschil tussen de internationale toppers bij de vrouwen wordt steeds kleiner, en dat zie je ook terug in de wedkantoren.

Wedden op wielrennen

Bij bookmaker 888Sport wordt Van der Breggen getipt als de topfavoriet @4.00, op de voet gevolgd door de Britse Armitstead @5.00 én Vos @5.50. Ook Megan Guarnier wordt met @7.00 als een kanshebber gezien, mede doordat zij de Giro Rosa won; ze won echter geen enkele etappe tijdens deze Ronde. Evelyn Stevens uit de Verenigde Staten deed dit wel, maar liefst drie maal, en zij krijgt een quotering van @15.00, mede doordat ze zich lijkt te gaan focussen op de tijdrit van donderdag. Lees ook: Voorspellingen wielrennen.

Bij de bookmakers