Amstel Gold Race 2016. Ondanks dat Nederland bekend staat als fanatiek fietsland, op zowel recreatief als professioneel vlak, kent ons kleine landje slechts één echte wielerklassieker: De Amstel Gold Race.

Op zich niet gek, gezien het weinig opwindende landschap van Nederland. Toch weet de organisatie van deze rit al 50 keer een uitdagende rit neer weten te zetten en blijft het de rit telkens vernieuwen. Sinds een jaar of wat is de finish bijvoorbeeld ook niet meer op de Cauberg in Valkenburg, maar ligt deze zo’n twee kilometer verderop: een goede klim als finish is dus niet meer genoeg om deze klassieker op je palmares bij te mogen schrijven.

Kwiatowski verdedigt titel Amstel Gold Race

De rit heeft maar liefst 34 beklimmingen te voldoen en een totaal van ruim 4000 hoogtemeters. Vorig jaar was het Michael Kwiatowski die zich winnaar mocht noemen. Ook nummer twee, Alejandro Valverde én nummer drie van vorig jaar, Michael Matthews zijn deze editie weer van de partij aan de start.

De vraag is of er dit jaar weer eens een Nederlander is die mee kan doen om de prijzen in eigen land. Vorig jaar was Maurits Lammerink met een 21e plek teleurstellend de beste Nederlander. De Belgen deden het een stuk beter, Van Avermaet werd knap vijfde in een rit die hem wel lijkt te liggen. De titelverdediger, Kwiatowski @5.50, heeft een paar grote namen die hij moet verslaan om zijn titel ook daadwerkelijk te prolongeren.

Wedden op Amstel Gold Race 2016

Hoewel een hoop wielrengiganten de Amstel Gold Race namelijk consequent lijken te laten schieten, is er nog steeds een prachtig deelnemersveld. Philippe Gilbert @8.00, Alejandro Valverde, Julian Alaphilippe @18.00 en Rui Costa @26.00 zijn natuurlijk renners die je als Nederlander niet vaak aan het werk ziet, maar ook Mollema @101.00, Gesink @101.00 en Dumoulin @51.00 zijn zeker niet kansloos voor de eindzege.

De rit wordt op zondag 17 april verreden en gaat van start in Maastricht. 258 kilometer verderop wacht de finish in Valkenburg.