Driedaagse De Panne 2015. Alexander Kristoff is met overmacht winnaar geworden van de Belgische rittenkoers de Driedaagse De Panne-Koksijde. De Noor van Katusha won de eerste drie ritten maar moest de laatste rit, een individuele tijdrit, aan Bradley Wiggins laten.

Wiggins superieur in tijdrit Driedaagse De Panne

Sir Bradley Wiggins toonde zich superieur in de individuele tijdrit waarmee de Driedaagse De Panne-Koksijde in Panne werd afgesloten. Wiggins (Sky), in de regenboogtrui van de wereldkampioen tijdrijden, was 10 seconden sneller dan de Zwitser Stefan Küng (BMC). Alexander Kristoff stond na drie ritzeges ook gisteren op het podium. Hij pakte de derde plaats, op 18 seconden van Wiggins. Door zijn sublieme tijdrit, wist Wiggins de derde plaats in het algemeen klassement op te eisen en kwam 42 seconden tekort op Kristoff.

Jens Mouris was de beste Nederlander met de tiende plaats in de afsluitende tijdrit. In het algemeen klassement gaat die eer voor beste Nederlander naar Raymond Kreder (Team Roompot Oranje Peloton) die 29ste werd. Ondanks zijn goede resultaten in de eerdere drie ritten. In etappe 3a, de derde rit, pakte Kreder de zesde plaats, vlak voor zijn collega Dylan Groenewegen. In de eerste rit werd hij al elfde en een dag erna zevende. In de tijdrit kwam Kreder echter niet verder dan een zestigste plaats.

Negende overwinning voor Kristoff dit seizoen

Met zijn eindoverwinning, boekt Kristoff al zijn negende overwinning van dit seizoen, meer dan wie dan wie dan binnen het peloton. Met zijn hattrick in de eerste drie etappes, was hij de eerste in de 38-jarige geschiedenis van de koers die drie ritten won. Door zijn uitstekende tijdrit vergrootte hij bovendien zijn voorsprong op de rest van het veld in het eindklassement. Uiteindelijk bleef hij de Belg Stijn Devolder met 23 seconden voor. Kristoff zal zondag als favoriet aan de start staan van de Ronde van Vlaanderen.

Kristoff begon aan de tijdrit met 22 seconden voorsprong op Stijn De Volder, de nummer twee in het klassement en een sterke tijdrijder. De Noor startte als laatste en wist at hij alles moest geven. De eerste drie ritten had hij al op zak. In elk van de drie etappes was hij de snelste in de massasprint.

De laatste van die drie ritzeges, kreeg hij overigens niet in de schoot geworpen. Hij moest daarvoor een intens duel aangaan met de huidige Duitse kampioen, André Greipel (Lotto Soudal) en het werd een echte fotofinish. Kristoff won met maar 3/10000 van een seconde voorsprong, dat is in afstand uitgedrukt een krappe vijf millimeter.

Eindklassement Driedaagse De Panne-Koksijde 2015

1 – Alexander Kristoff (Katusha) 12u19’10”
2 – Stijn Devolder (Trek Factory Racing) + 23″
3 – Bradley Wiggins (Sky) + 42″
4 – Stefan Küng (BMC) + 50″
5 – Sean de Bie (Lotto Soudal) + 58″
6 – Lars Bak (Lotto Soudal) + 59″
7 – Luke Durbridge (Orica-GreenEDGE) + 1’13”
8 – Julien Vermote (Etixx-Quick-Step) + 1’16”
9 – Yves Lampaert (Etixx-Quick-Step) +1’27”
10 – André Greipel (Lotto Soudal) + 1’20”