Alberto Contador rijdt dit jaar voor Trek-Segafredo. Zijn belangrijkste doel dit jaar wordt het winnen van de Tour de France. Zijn oude ploegmaat Ivan Basso denkt dat Contador een goede kans maakt om de Tour te winnen en Chris Froome te verslaan.

Met het behalen van de tweede plaats in de Ruta del Sol geeft de tweevoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk een duidelijk signaal af.

Wedden? Voorspel en win bij 888Sport

Tour de France 2017 – Alberto Contador

Vorig jaar wilde de Spanjaard nog stoppen met wielrennen, maar daar kwam hij van terug en werd de nieuwe collega van Bauke Mollema. Bij de start van zijn seizoen in de Ruta del Sol maakte de man uit Pinto een sterke indruk. Alberto Contador werd tweede, op slechts één seconde van Alejandro Valverde die de eindoverwinning opeiste.

Eerder ging Contador aan de leiding in het klassement maar gaf dat in de tijdrit op vrijdag uit handen aan Valverde, en tijdens de laatste twee ritten kon hij die positie niet meer terugpakken. Voor Valverde was het overigens zijn honderdste overwinning in de UCI World Tour. Wout Poels eindigde in de Ruta del Sol op een verdienstelijke vierde plaats.

Uit ritme in tijdrit

Die ene seconde die het verschil maakte, had Contador wellicht te danken aan een toeschouwer die tijdens de tijdrit in Lucena zijn twee Shih-Tzu’s niet aan de lijn had. De hondjes schoten vlak voor het wiel van Contador de weg op. Hij moest inhouden en dat haalde hem uit zijn ritme.

“Ik schrok ervan en moest remmen. Dat brak mijn ritme, maar ik wil er niet teveel belang aan hechten. Of het effect heeft op het klassement? Ja of nee zeggen is speculeren, we weten het niet, maar het is wel iets dat is gebeurd,” zei hij vrijdag tegen de Spaanse krant AS.

Bij Trek-Segafredo met Bauke Mollema

Dat hij ook in de laatste twee ritten niet meer voorbij Valverde kwam, lag volgens ‘El Pistolero’ toch vooral aan het parcours zelf. Op zaterdag zei hij na afloop tegen AS “Er waren helemaal geen hellingen, het was ideaal om ritme en snelheid te maken, maar alles was heel vlak…”.

Contador heeft hellingen nodig, terwijl Valverde een allrounder is. Alejandro Valverde rijdt het hele jaar sterk, maar Contador bouwt liever op naar die ene grote overwinning van het jaar. De rit van zaterdag was te vlak en op zondag was er regen, en na twee seizoen geplaagd te zijn met blessures, wilde Contador geen risico nemen.

Ook zei hij heel blij te zijn met zijn nieuwe team waar de sfeer goed is en hij met een aantal oude ploegmaten is herenigd, waaronder Haimar Zubeldia. Bovendien kan hij rekenen op de steun van mannen als Jarlinson Pantano en Bauke Mollema in de grote rondes als de Tour de France. Team Sky met Chris Froome blijft de lastigste concurrent, maar Contador zelf is er van overtuigd dat het met de ploeg van Trek-Segafredo kan lukken om de winst binnen te halen.

El Pistolero kan Tour winnen

Natuurlijk kan Contador de Tour winnen,” zegt Ivan Basso in een interview met het Engelse Cycling Weekly. “Hij gedraagt zichzelf als Usain Bolt wanneer die naar een WK of de Olympische spelen gaat. We praten hier wel over de beste actieve Grand Tour-renner die er is. Zijn titels in de Tour, Vuelta en Giro maken dat wel duidelijk,” zei Basso. De Italiaanse ex-prof gaf ook aan dat het niet zozeer een gevecht tegen de andere favorieten zal worden. “De belangrijkste rivalen zijn Froome en Quintana – maar Contadors gevecht is tegen zichzelf – het gevecht vanwege zijn eigen legende”.

Afgelopen jaar ging Alberto Contador goed op weg in de Tour maar na een val moest hij opgeven. “Hij was goed in vorm, maar het geluk zat hem niet mee. Als hij het in dezelfde vorm opneemt tegen die jongens, dan is het duidelijk dat hij de Tour de France kan winnen. Ik hoop dat hij geen pech heeft. Hij is 34, maar nog altijd een unieke renner.” Contador zelf zei een maand geleden tegen CyclingNews dat “als mensen denken dat ouder worden het moeilijker maakt om de Tour te winnen, dan motiveert me dat zelfs nog meer om het te doen”.

Wedden? Voorspel en win bij 888Sport