Etappe 18 Vuelta. Heeft Alberto Contador vandaag nog genoeg over voor een verrassingsoffensief? De rit voert van Suances naar Santo Toribio de Liébana en telt 169 kilometers.

De loeizware zeventiende etappe in de Vuelta werd gisteren gewonnen door Stefan Denifl van de kleine ploeg Aqua Blue Sport. Alberto Contador ging in de aanval en dat leverde hem een tweede plaats op, 28 seconden achter Denifl.
Wilco Kelderman blijft derde in het algemeen klassement van de Vuelta a España, dat ook na de zeventiende rit nog wordt aangevoerd door Chris Froome. Hij zag zijn voorsprong op Vincenzo Nibali wel slinken met 42 seconden.

Vuelta a Espana etappe 18

Voor vandaag staat er een niet al te lange etappe door de bergen in Cantabrië op het programma in de Ronde van Spanje, een rit die misschien wel door het mooiste stukje van Spanje voert met de aankomst in de omgeving van Liébana.

Officieel staat de etappe te boek als een rit door het middelgebergte, maar met de opeenvolging van een aantal korte, maar vrij steile klimmetjes in het laatste deel van de etappe en de aankomst op de Alto de Santo Toribio de Liébana – met stukken van 15% – wordt dit bepaald geen makkelijk ritje.

Voorspelling winnaar Vuelta 2017 wedden GettyHet parcours leent zich voor ontsnappingen en aanvallen en het peloton en de klassementsrijders zullen er hard aan moeten trekken om de boel beheersen. Het tempo zal hoog liggen.

Parcours Vuelta vandaag

De renners vertrekken om 12:55 uur uit Suances en om 13:14 uur gaan ze echt op weg. De eerste vijftig kilometer zijn nog vrij tam, de route voert direct langs de kust, met hier en daar een heuveltje maar geen echte hoogteverschillen.

Daarna duikt de weg landinwaarts en wordt het parcours al grilliger. Het echte klimmen komt echter pas nadat de eerste honderd kilometer achter de rug zijn. Tot die tijd zullen er pogingen plaatsvinden om te ontsnappen.

109.5 km – Collada de Carmona, 4.8 km klimmen aan 7.2% – categorie 3
126.0 km – Collada de Ozalba, 6 km klimmen aan 6.6% – categorie 3
139.7 km – Collada de la Hoz, 7 km klimmen aan 6% – categorie 2
169.0 km – Alto de Santo Toribio de Liébana, 3.2 km klimmen aan 6.4% – categorie 3

Bergen

Het parcours kent vier bergdoorkomsten, drie van de derde en een van de tweede categorie. Ze volgen elkaar snel op dus tijd om bij te komen is er niet. De eerste klim, de Carmona, is vrij kort, met een wat vlakkere aanloop en naar boven toe wordt het steiler tot ruim 10%. Ook de Ozalba kent wat stukken van 10 à 11% maar het laatste stuk aan de top vlakt af.

Na de afdaling, in het dal, volgt de tussensprint op de doorkomst van 132.7 km in Sotrelapeña, vlak voor de klim op de Collada de la Hoz wordt ingezet.

Lange afdaling voordeel Vincenzo Nibali

De derde col, de Collada de la Hoz, is de hoogste klim van de dag en heeft de steilste stukken (10 à 13%) halverwege zitten. Dit is een berg waar Alberto Contador in het verleden al eens een succesvolle aanval neerzette, en de klassementsrijders en hun mannen zullen hier dus extra op hun hoede zijn.

Na de Hoz volgt een relatief lange afdaling waar iemand als Vincenzo Nibali zijn voordeel mee kan doen. Aangekomen in het dal volgt meteen de eindklim naar de prachtige Alto de Santo Toribio de Liébana, en die begint met een stuk van zo’n 15 kilometer waarin het terrein maar langzaam omhoog loopt. De laatste twee kilometer van de klim zijn echter heel anders, met net onder de top stukken van 10 % tot 15%. Bijna aan de top vlakt het even wat af, maar de laatste tweehonderd meter lopen dan weer steil omhoog.

Winnaar Vuelta voorspellen

De winnaar van de achttiende etappe in de Vuelta is lastig te voorspellen, en dat is ook terug te zien in de odds bij de bookmakers. Er zijn veel renners die deze rit op papier kunnen winnen, maar alles hangt af van wat het peloton onder aanvoering van de klassementsrenners gaat doen.

Uitbrekers die geen gevaar opleveren voor het algemeen klassement mogen gaan, maar als iemand als Nibali, Wilco Kelderman of Contador meevlucht, wordt het een ander verhaal. Als Contador de benen heeft, is dit de rit waarin hij zijn aanval plaatst om zijn carrière met nog één grote klapper af te sluiten.

Alberto Contador bij eerste 3

Eigenlijk verwacht niemand dat, er volgt immers nog een zware rit die eindigt op de Angliru, maar ik acht de kans groot dat ‘el Pistolero’ hier zijn kansen pakt. Bookmaker Mr Green noteert 24.00 voor ritwinst van Contador en je krijgt 6.50 voor je euro als hij bij de eerste drie finisht.

De favoriet volgens de bookmakers is Julian Alaphilippe, met 10.00 genoteerd bij Mr Green. Ook Rui Costa (11.00), Chris Froome, Rafał Majka, Michael Woods en de nummer drie van gisteren, Miguel Angel López behoren tot de favorieten. Lees: wedden op wielrennen.