Abu Dhabi Tour 2015. Elia Viviani heeft de tweede etappe in de ronde van Abu Dhabi gewonnen. In de sprint bleef de Italiaan van Team Sky Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) en zijn landgenoot Fabio Sabatini (Etixx-Quick Step) voor. Viviani nam ook de leiding in het algemeen klassement over van zijn landgenoot Andrea Guardini.

Al vroeg ontstond er een kopgroepje onder leiding van De Duitser Paul Voss. Hij kreeg de Italianen Federico Zurlo met Alessandro Bazzana mee, evenals de Brit Daniel Patten, de Rus Maxim Belkov en de Marokkaan Soufiane Haddi. Bij de eerste tussensprint werd Voss gehinderd door Zurlo die hij toen maar een mep gaf. De wedstrijdcommissie vond dat voldoende om Voss meteen uit de koers te zetten.

Abu Dhabi Tour 2015: Boonen en Bos hard onderuit

Tom Boonen (Etixx-Quick Step) ging onderuit in een valpartij waar ook Theo Bos (MTN-Qhubeka) bij betrokken was. Boonen kwam hard neer en was even buiten kennis. Uiteindelijk kon hij zelf opstaan, maar later in het ziekenhuis bleek dat hij een breuk heeft opgelopen in het slaapbeen, het stukje schedelbot tussen oor en slaap. “Tom is naar het ziekenhuis om foto’s te laten nemen en om zeker te zijn. Op dit moment heb ik geen informatie over eventuele blessures. Hij was even buiten westen, maar kon toch weer opstaan,” vertelde Patrick Lefevere aan het Nieuwsblad.

Boonen was wel helder en twitterde later zelf dat hij een schedelbreuk van 15 centimeter had opgelopen. Hij blijft in het ziekenhuis want door zo’n breuk kan een bloeding ontstaan of het probleem dat er een stukje botsplinter in de hersens steekt. Theo Bos stapte ook niet meer op. Hij had ‘diepe wonden’.

Na de tussensprint bleven alleen Bazzane, Haddi en Patten over op kop, maar 13 kilometer voor de eindstreep werden ze opgeraapt door het peloton. De rit eindigde met een massasprint waarin Viviani de sterkste benen had.

Het klassement na twee ritten:

  1. Elia Viviani (Ita), in 7u24’08”
  2. Andrea Guardini (Ita) – z.t.
  3. Peter Sagan (Svk) op 4″
  4. Alessandro Bazzana (Ita)
  5. Daniele Bennati (Ita) op 6″
  6. Soufiane Haddi (Mar)
  7. Fabio Sabatini (Ita)
  8. Francisco Mancebo (Spa) op 7″
  9. Frederico Zurlo (Ita) op 8″
  10. Maxim Belkov (Rus) z.t.

Etappe 3 – Abu Dhabi Tour 2015 – Al Ain – Jebel Hafeet (142 km)

De derde rit in de wielervierdaagse door Abu Dhabi is de enige bergrit. De rit begint vlak en het klimmen gebeurt pas helemaal aan het einde van deze 142 km lange rit. De Jebel Hafeet is een elf kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5 % met uitschieters tot 12 %. Met nog 1500 meter te gaan voordat de finish wordt bereikt, duikt de weg weer even omlaag maar stijgt daarna weer verder tot aan de eindstreep. Vijftig meter voor de streep zit dan nog wel een bocht van 180º.

De afgelopen twee ritten waren vlak, maar vooral ook bloedheet. Dat verandert maar weinig vandaag. Het wordt een heldere dag met opnieuw temperaturen van tegen de veertig graden, wat warmer is dan normaal rond deze tijd. Het grootste deel van de rit wordt door de stad gereden, en een gedeelte erbuiten waarbij door een groene oase wordt gekoerst. De wind kan ook nog een rol gaan spelen: halverwege de middag wakkert die aan wat binnen de bebouwde kom tussen hoge gebouwen zeker gevoeld zal worden.

De derde rit wordt beslissend voor het klassement. De sprinters die nu in de top tien staan, zijn op Sagan en Viviani na geen sterke klimmers. De echte klimmers zijn Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde en Esteban Chaves. Ook Fabio Aru, Wout Poels, Giovanni Visconti, Gianluca Brambilla, Leopold König, Dominik Nerz, Peter Sagan en natuurlijk Tom Dumoulin moeten daartoe gerekend worden. De vraag is alleen wat de hitte met hen doet en wie zijn hartslag binnen de perken kan houden. Vincenzo Nibali is volgens de bookmakers verreweg de favoriet voor de Abu Dhabi Tour en in deze rit zal hij dat moeten waarmaken.