Abu Dhabi Tour 2015. Esteban Chaves heeft de koninginnenrit in de Abu Dhabi Tour gewonnen na een val van Wout Poels (Team Sky). De Nederlander maakte een misrekening in de laatste bocht vlak voor de finish, ging onderuit en verspeelde zijn zege én de rode trui die lonkte. Hij staat nu derde, achter Esteban Chaves en Fabio Aru (Astana).

De Koninginnenrit van de Ronde van Abu Dhabi was de enige waarin moest worden geklommen. Er was maar een klim, de Jebel Hafeet – elf kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5 procent – en die deed ook dienst als finishplaats. In de hele lange aanloop sprongen de Tunesiër Rafaâ Chtioui (Skydive Dubai Pro Cycling) en de Italiaan Alessandro Bazzana (UnitedHealthcare) weg en bleven lang op kop, tot ze op de Jebel Hafet werden ingehaald door het peloton. Vincenzo Nibali probeerde vervolgens weg te komen, kreeg Chaves mee, blies zichzelf op en werd voorbijgereden door Chaves en Poels.

Poels vertelde aan de NOS dat hij dacht te zijn weggegleden op een witte streep op de weg. Hij baalde enorm dat hij de overwinning uit handen moest geven. Poels had Chaves ingehaald, Aru zat twaalf seconden achter hem en de Nederlander was nog maar vijftig meter van een dubbelslag verwijderd. “Heel erg. Ik win niet heel veel koersen in een jaar en dan is het heel mooi om hier, tussen al die grote namen, een rit te winnen. En morgen is de rit ook niet heel lastig dus dan had ik ook nog eens de leiding gepakt. Dan loop je eigenlijk twee dingen mis en dat is super balen,” aldus Poels.

Poels staat nu dus derde in het algemeen klassement en komt 27 seconden tekort op Chaves. Fabio Aru staat tweede op zestien seconden.

Etappe 4 Abu Dhabi Tour: Yas Marina – Yas Marina (110 km)

Vandaag wordt de laatste etappe in de ronde van Abu Dhabi gereden en daarvoor heeft men een heel bijzonder parcours uitgekozen. Het decor wordt gevormd door het Yas Marina Circuit, waar de Grand Prix van Abu Dhabi plaatsvindt. Evenals de wedstrijd met F1-wagens, zullen de renners ’s avonds aan de start verschijnen. Het circuit heeft een lengte van 5,5 kilometer en de renners rijden 20 ‘laps’. De snelheid ligt natuurlijk wel een stuk lager dan in de F1.

Het voordeel dat de renners hebben ten opzichte van de bolides van de F-mannen, is dat de bochten op het circuit voor hen een stuk makkelijker te nemen zijn. Het parcours is vlak, heeft mooi asfalt – zonder witte strepen op de weg. En wat ook prettig is, is dat de temperatuur in het woestijnstaatje met 32-33 ºC een stuk aangenamer zal zijn dan de laatste dagen overdag.

Elia Viviani favoriet laatste etappe Abu Dhabi Tour 2015

De vierde en laatste etappe in de Ronde van Abu Dhabi wordt opnieuw een prooi voor de sprinters. Elia Viviani start als favoriet. Eerder won hj al de tweede etappe, voor Peter Sagan die zal proberen zijn gelijk te halen op het Yas Marina Circuit. Daarnaast is ook Andrea Guardini, de Italiaanse winnaar van de eerste etappe, een goede kanshebber. Verder worden Sacha Modolo, Luka Mezgec, Jose Joaquin Rojas en Fabio Sabatini, Juan Jose Lobato en Marco Canola tot de kanshebbers gerekend. Marcel Kittel doet mee als joker. De afgelopen dagen waren te warm voor de Duitser die in de koelte van de Midden-Oosterse avond misschien heel verrassend kan rijden.