Ronde van Abu Dhabi 2015. De Andrea Guardini (Astana) was de snelste in de ingekorte eerste etappe van de allereerste Ronde van Abu Dhabi. In de zengende woestijnhitte sprintte de Italiaan de Belg Tom Boonen en zijn landgenoot Daniele Bennatti voorbij in de massasprint. Guardini boekte ook in het voorjaar al verschillende successen in de wielerrondes die in de Golfregio werden gereden, maar de rest van het seizoen liet hij weinig van zich spreken. Tot nu – de woestijnhitte ligt hem goed.

De rit voerde van Qasr Al Sarab naar Madinat Zayed alwaar de renners een circuit door de stad wachtte, Maar steunend onder de extreme hitte waarbij de temperatuurmeters opliepen tot wel 54 ºC, en de hartslag tot 180 bij het oprijden van een viaduct, liet het peloton weten dat de rit wat hun betrof mocht worden ingekort – waaraan gehoor werd gegeven. In plaats van 174 km legden de renners 159,5 km af.

Theo Bos was de beste Nederlander met de zesentwintigste plaats. Opvallend was ook de achttiende plaats van de 24-jarige Marokkaanse wielrenner Soufiane Haddi die uitkomst voor het Skydive Dubai Pro Cycling Team

Etappe 2 Abu Dhabi Tour: Yas Marina Circuit – Yas Mall, 129 km

De tweede rit in de Abu Dhabi Tour blijft binnen gebouwd gebied en voert niet door de woestijn maar door Abu Dhabi-stad. De renners verrekken om twee uur lokale tijd (dus om 12 uur bij ons) bij het Yas Marina Circuit, bekend vanuit de Formule 1. Ze rijden in zuidoostelijke richting om vervolgens met een flauwe bocht naar het zuiden te gaan. Vlak voorbij de Grote Moskee wordt gekeerd en wordt het Yas Marina circuit opnieuw gepasseerd. Daarna rijdt het peloton naar het westen en rijdt langs zee over de Corniche, de bekende strandboulevard. Er wordt doorgereden tot aan het Emirates Palace alwaar opnieuw een U-bocht wordt genomen en dezelfde weg, via de Corniche wordt gevolgd richting het F1-circuit. Vlak daarvoor ligt de finish.

Het parcours is vlak en kent behalve veel lange rechte stukken en brede wegen ook twee technische u-bochten. De temperatuur is ongeveer net als gisteren, maar er is meer bewolking en er waait een windje van zee en dat kan tussen de hoge gebouwen voor draai- en valwinden zorgen.

Kanshebbers etappe 2 Abu Dhabi Tour 2015

Het is opnieuw een etappe voor de sprinters. Omdat het weer niet zo heel veel anders is dan gisteren, is Andrea Guardini opnieuw een van de topfavorieten. Maar ook Tom Boonen – die gisteren nipt tweede werd – en Elia Viviani worden tot de grootste kanshebbers gerekend. Daniele Bennatti, Luka Mezgec, Juan Jose Lobato, Sacha Modolo en Peter Sagan behoren tot de kanshebbers. Marcel Kittel had gisteren duidelijk teveel last van de warmte en eindigde ergens achteraan en behoort daardoor vandaag niet tot de favorieten.