De 4e etappe in de Tour de France was weer en rustige etappe, net als de derde en laatste etappe in Groote-Brittannië. Gisteren was het dus de eerste etappe op Frans grondgebied, de renners reden van Le Touquet-Paris-Plage naar Villeneuve-D’Ascq in Lille. De etappe was “slechts” 163,5 kilometer lang en bijna volledig vlak met maar twee kleine cols. De twee cols van de vierde categorie waren geen gevaar voor de bolletjestrui van Lemoin. Een volledig vlakke etappe loopt vrijwel altijd uit op een massasprint, zo ook gisteren. Sagan zat op 15 kilometer van de streep nog even in de problemen en moest zichzelf alleen terugrijden naar het peloton. Eenmaal terug in het peloton moest hij de strijd aangaan met de andere sprinters. De Slowaak had alleen geen melk in de pap te brokkelen want de Duitser Marcel Kittel was weer te sterk. Kittel won zijn derde etappe in deze tour.

Een vroege ontsnapping

Al gelijk vanuit de start probeerde er een grote groep renners te ontsnappen. Het overgrote deel van de groep kwam niet weg. De held van Frankrijk, Thomas Voeckler, en de Spanjaard Luis Angel Maté kozen samen het hazenpad. De koplopers wisten een voorsprong van slechts 3 minuten bij elkaar te trappen. De voorsprong liep na het bereiken van de drie minuten al gauw weer terug. Toen de renners nog maar 30 seconden voorsprong hadden trok Cannondale aan. Er was een breuk in het peloton ontstaan waarbij Rodriquez. Kwiatkowski en Taaramaë aan de verkeerde kant van de breuk zaten. Rodriquez en Taaramaë wisten snel weer terug te komen, maar Michal Kwiatkowski deed hier wat langer over.

Weer veel valpartijen

Ook al waren de omstandigheden niet erg slecht, er ontstonden toch een heleboel valpartijen. De belangrijkste valpartij was al vrij vroeg in de etappe. Chris Froome viel door een stuurfout van een andere renner. Mollema viel direct daarna toen het stuur van een Spanjaard brak. Na de breuk in het peloton moest Omega Pharma-Quickstep haar kopman Kwiatkowski terug brengen naar het peloton. Bij het terughalen viel Niki Terpstra ook nog eens. Froome is er het ergst vanaf gekomen met een geschaafde heup en ellenboog, de rest is er met de schrik vanaf gekomen.

De finale

Het was een hectische finale waar Peter Sagan zich pas laat in melde. Lotto Belisol was de eerste ploeg die op kop begon te rijden, zij werden kort daarna al geholpen door Giant-Shimano. Op een rotonde ging bijna de hele trein van Lotto onderuit waardoor Giant alleen aan de bak moest. Het kopwerk werd nog even overgenomen door de klassementsploegen, maar twee kilometer voor de finish was het Giant weer die Kittel af moesten zetten. Kittel won uiteindelijk de rit vlak voor Kristoff en Démare.