Vandaag en morgen draait het in wielerland allemaal om de ploegentijdritten voor het WK in Ponferrada voor zowel mannen als vrouwen. De vrouwen starten vandaag om 10.00 uur aan het parcours, de mannen komen om 14.00 uur in actie.

Parcours ploegentijdrit mannen

Het parcours van de tijdrit voor mannen begint en finisht in Ponferrada. Tijdens deze tijdrit leggen de mannen 57,1 kilometer af. Het parcours is grotendeels vlak maar bevat in het eerste deel een aantal klimmetjes waarna het tweede deel vrij vlak is. In de finale gaat het parcours nog twee kilometer omhoog tegen zo’n 3,7 procent.

De ploegentijdrit start op dezelfde plek waar drie dagen later de individuele tijdrit van start gaat. Het parcours is overwegend vlak en kent na 27,7 kilometer een klim van 600 meter tegen 8,3 procent stijging. Na 42 kilometer wordt de weg vals plat met een stijging van zo’n 0,7 procent, dan volgt er nog een klimmetje van twee kilometer en is het nog 2,8 kilometer vlak tot aan de finish.

Omega Pharma grote kanshebber

Ook dit jaar hoort titelverdediger Omega Pharma – Quicstep tot de grote favorieten voor de wereldtitel in de ploegentijdrit. Met sterkhouder en wereldkampioen tijdrijden Tony Martin lijkt de ploeg de beste papieren te hebben voor de tijdrit-titel. Daarnaast zijn Orica Greenedge met Svein Tuft en BMC met Gilbert en Ballan gevaarlijke outsiders. Ook van Team SKY wordt wat verwacht, waar Chris Froome en Edvald Boasson Hagen hun team zullen moeten leiden.

Parcours ploegentijdrit vrouwen

Het parcours voor de vrouwentijdrit is 36,1 kilometer lang. Net als bij de mannen is ook hier de start en de finish in Ponferrada. De eerste dertig kilometer van het parcours zijn relatief vlak, het venijn zit hem echter in de staart. De laatste zes kilometer kent een kort klimmetje met een maximum stijgingspercentage van 7 procent. Na deze klim volgt er een afdaling en een vlak stuk richting de finish.

Team Specialized topfavoriet bij vrouwen

De ploegentijdrit keerde pas in 2012 weer terug in het vrouwenwielrennen, niet als ploegentijdrit voor nationale ploegen maar voor merkenteams. In zowel 2012 en 2013 werd deze gewonnen door team Specialized waar de Nederlandse Ellen van Dijk tot de selectie van het winnende team behoorde. Marianne Vos heeft al vele malen haar waarde bewezen in het vrouwenwielrennen maar geeft wel aan dat het Amerikaanse Specialized-Lululemon ook dit jaar weer een grote kanshebber is voor de zege in de tijdrit: ‘Voor mij blijft Specialiazed toch wel de grote favoriet voor de ploegentijdrit-titel, dat betekent niet dat we niet alles gaan geven. We zullen Specialized uitdagen’.