Wielernieuws. Wielerploeg Astana van onder meer Tour de France-winnaar Vincenzo Nibali  en Nederlanders Lars Boom en Lieuwe Westra lijkt haar World-Tour licentie in te moeten leveren. Dit heeft De Telegraaf vernomen van een ‘hooggeplaatst persoon binnen de UCI’.

De beslissing is volgens het contactpersoon al op 20 maart genomen, vlak voor de start van de koers Milaan-Sanremo. Een officieel bericht heeft de UCI nog niet uitgebracht, naar alle waarschijnlijkheid wordt het besluit op donderdag 2 april bevestigd. Mocht het nieuws werkelijkheid worden, dan laat UCI-voorzitter Brian Cookson voor het eerst echt zien dat hij tegen dopinggebruik in de wielersport is.

Astana stapt direct richting CAS

Indien Astana aanstaande donderdag te horen krijgen dat het haar licentie kwijt is, dan zal het direct contact opnemen met het internationale sporttribunaal CAS in Lausanne om toegangsbewijzen voor de komende grote koersen aan te vragen.

Meestal doet het CAS bij spoedaanvragen op korte termijn een uitspraak. Via deze weg is er voor Boom nog de kans dat hij zijn opwachting mag maken op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. De 29-jarige Nederlander hoopt namelijk te gaan schitteren op deze twee wielerkoersen.

Continentale licentie Astana

Mocht uit de definitieve uitspraak van het CAS blijken dan Astana haar World-Tour licentie echt kwijt raakt, dan is de ploeg uitgesloten van deelname aan alle grote wielerkoersen. Er bestaat dan alleen nog de mogelijkheid om een continentale licentie aan te vragen, maar de beslissing hiervan ligt bij de nationale federatie.

Voor Nibali zou het kwijtraken van de licentie grote gevolgen hebben. De Italiaan kan dan zijn titel op de Tour de France, die op 4 juli 2015 van start gaat in Utrecht, niet verdedigen.